Robin van Persie moet Arsenal beter maken.

Eerst het slechte nieuws. Emmanuel Adebayor treedt niet aan bij de competitiestart, want de Togolese aanvaller kampt met een liesblessure en miste daardoor een groot gedeelte van de voorbereiding van de Gunners. Zijn aantreden thuis tegen Fulham is dan ook hoogst onzeker. Gelukkig voor Arsène Wenger slaagden de clubverantwoordelijken er wel in om door een beroepszaak de werkvergunning van Eduardo da Silva in orde te krijgen. De Kroatische aanvaller met Braziliaanse roots, die werd overgenomen van Dinamo Zagreb, profiteerde optimaal van een soepele houding bij de beroepscommissie. Strikt gezien voldeed de aankoop van 24 miljoen euro niet aan de voorwaarden. Spelers van buiten de Europese Unie dienen, als ze fit blijven tenminste, immers drie vierde van de duels van hun land tijdens de laatste twee jaar te hebben meegedaan. Da Silva haalde die grens niet. “Hij speelde de helft. Ik beschouw dat als een fantastische prestatie op een leeftijd van 24 jaar”, stelde Wenger. “En hij speelde het afgelopen jaar alle interlands mee. Waar maken we ons dan druk over ?”

Da Silva heeft de ondankbare taak om Thierry Henry te doen vergeten, die in 369 duels goed was voor 226 treffers. Maar de genaturaliseerde Zuid-Amerikaan kan pronken met indrukwekkend cijfermateriaal. Vorig seizoen maakte hij voor Dinamo Zagreb 34 doelpunten in 32 wedstrijden, voor de Kroatische nationale ploeg 7 goals in 12 interlands.

Ondertussen werd wel al duidelijk dat Robin van Persie van Wenger meer verantwoordelijkheid krijgt toegeschoven. Samen met Cesc Fábregas en de aanvoerders Gilberto en William Gallas moet hij het leiderschap op zich nemen en de stuwende kracht van het elftal worden. De Nederlandse international verkeert al vroeg in het seizoen in bloedvorm, zo bleek vorige week in het Amsterdam Tournament. Van Persie was dé uitblinker, maakte in de finale tegen Ajax de enige treffer en lijkt volledig hersteld van zijn voetbreuk in januari. “Robin ontwikkelde zich sinds zijn komst tot een complete voetballer. Met het afscheid van Thierry komt er dan ook een stuk meer verantwoordelijkheid op zijn schouders te liggen”, zo klinkt de raad van de Franse manager aan het adres van zijn nummer 11. Toch blijft het afwachten waartoe het vernieuwde Arsenal in staat is. Een late poging om Obafemi Martins weg te halen bij Newcastle ketste af op de te hoge transfersom.

Blackburn Rovers betaalde 5 miljoen euro aan Bayern München voor Roque Santa Cruz (25), die zijn handtekening zette onder een vierjarige verbintenis.

Kampioen Manchester United won de strijd om de Community Shield, de officiële benaming voor de Engelse Supercup, tegen bekerwinnaar Chelsea. Na 1-1 werd het 6-5 na strafstoppen. Van der Sar stopte drie penalty’s.

West Ham en international Kieron Dyer voelen zich bedrogen door Newcastle, omdat dat op het laatste moment plotseling 11,1 miljoen euro eiste voor de 28-jarige aanvaller, terwijl oorspronkelijk 8,3 miljoen euro als transfersom was afgesproken. Dyer kampt met heimwee en wil opnieuw dichter bij Ipswich wonen.

Birmingham City dreigt Ahmed ‘Mido’ Hossam mis te lopen, ondanks een akkoord met Tottenham. De nukkige spits weigert in te gaan op bepaalde clausules. Hossam Ghaly komt niet, om ‘voetbalredenen’.

Manchester United slaagde er dan toch in om Carlos Tévez los te weken bij West Ham. Alan Smith (26) verkast dan weer naar Newcastle, waar de spits een vijfjarig contract kreeg.

Roy Keane haalde nog maar eens een speler met een verleden bij Manchester United naar Sunderland. De Ierse international Paul McShane (21), een middenvelder, maakt de overstap van West Bromwich Albion.

Tottenham nam de Duitse jeugdinternational Kevin-Prince Boateng (20), een middenvelder, voor ruim 7 miljoen euro over van Hertha BSC.

Manchester City verzekerde zich voor 2 miljoen euro van de diensten van de Spaanse verdediger Javier Garrido (22, Real Sociedad), de Kroatische rechtsback Vedran Corluka (Dinamo Zagreb), de Braziliaanse international Elano (26, middenvelder, Shakhtar Donetsk, 10 miljoen euro) en de Bulgaarse spits ValeriBojinov (21), die voor 8,5 miljoen euro en voor vier jaar werd losgeweekt bij Fiorentina. De Zweedse manager maakte bekend dat hij nog niet is uitgewinkeld. De revolutie, die hij in gang zette met Thaksin Shinawatra, gaat verder.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content