Pablo Garcia en Carlos Diogo staan symbool voor de huidige visie van Real Madrid.

Terwijl de transfer van de Braziliaanse topspits Robinho heel wat inkt deed vloeien, werd er rond de komst van de Uruguayanen PabloGarcia en CarlosDiogo naar Real minder ophef gemaakt. De twee internationals, die vooral opvallen door hun strijdlust en hun wil om in dienst van anderen te spelen, staan nochtans symbool voor het nieuwe beleid van de Koninklijke.

Sinds hij voorzitter werd van Real Madrid maakte FlorentinoPerez er geen geheim van dat hij de socios elk jaar wilde verblijden met een echte toptransfer. Hij haalde achtereenvolgens LuisFigo, ZinédineZidane, Ronaldo, DavidBeckham en MichaelOwen naar het Bernabeustadion. Maar omdat Real de laatste twee jaar geen kampioen werd, ging hij toch aan het nadenken. Zo moest hij uiteindelijk erkennen dat het vertrek van verdedigende middenvelder ClaudeMakelele het team veel meer kwaad had gedaan dan hij aanvankelijk wilde toegeven. Vorig seizoen al zorgde de komst van de Deen ThomasGravesen, nochtans niet echt een spectaculaire naam, er al voor dat het team een beter evenwicht vond.

De overgang van de Uruguayanen is een nieuwe stap in die richting. “Elk team heeft nu eenmaal nood aan evenwicht”, stelt HectorNunez, een Uruguayaanse trainer die veel Spaanse ploegen leidde. “Er zijn spelers nodig die met een fluwelen baltoets het stadion in vervoering brengen, maar er zijn er ook nodig die het vuile werk opknappen.” Bij Osasuna kreeg Pablo Garcia veel gele kaarten. “Bij Real zal hij minder vaak op het matje worden geroepen door de scheidsrechters, omdat hij hier omringd zal zijn door meer ervaren spelers die zijn taak zullen vergemakkelijken”, meent de vroegere speler van Real JoséSantamaria. VictorPua, de vroegere bondscoach van Uruguay, loopt alvast hoog op met Garcia. “Ik selecteerde hem al toen hij nog maar zeventien of achttien was. Hij heeft een enorm loopvermogen. Dat paart hij aan een uitstekende techniek en een zeer goede vrije trap. Ik ben ervan overtuigd dat hij bij Real zal slagen, omdat hij het Europese voetbal al redelijk goed kent en omdat hij nu op een leeftijd komt dat hij de nodige maturiteit heeft.”

Carlos Diogo speelde lange tijd als defensieve middenvelder en werd daarna omgevormd tot flankspeler. “Ik voel me op beide posities in mijn sas”, geeft hij aan. “Ik ruk graag op langs de lijn en probeer daar mijn tegenstander op snelheid voorbij te gaan”. JorgeDaSilva, een voormalige bondscoach bij de jeugd van Uruguay, bevestigt dat Diogo heel wat mogelijkheden heeft : “De toekomst lacht hem toe. Het is een zeer complete speler. Hij is dynamisch, krachtig en beschikt over een degelijk kopspel en een redelijk goed schot. Hij getuigt ook van een voorbeeldige mentaliteit. Het is dan ook voor elke trainer een plezier om met zo’n jongen te werken.” (DDv)

Jan Kromkamp (AZ) speelt de komende vijf seizoenen bij Villarreal dat zes miljoen euro betaalde voor de Nederlandse international. Wilfried Dalmat tekende bij Santander. CosminContra (29), die bij Atlético Madrid nog een contract heeft tot 2007, wordt uitgeleend aan Getafe. OscarLopez (Barcelona) wordt verhuurd aan Betis RobertoCarlos beschikt over de dubbele Braziliaans-Spaanse nationaliteit. ManuDelMoral, spits van Atlético Madrid, brak zijn linkerknieschijf en is minstens acht weken buiten strijd. Alavés verdubbelde zijn budget nu het opnieuw in de hoogste afdeling aantreedt. Cadiz, een andere promovendus, verkocht al meer dan 18.000 abonnementen. Spanje speelt op 3 september vriendschappelijk tegen Canada. De oefeninterland vindt plaats op het veld van Santander, waar de Rode Duivels een pijnlijke 2-0-nederlaag incasseerden. (DDv)

(DDv)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content