Feyenoord worstelt zich terug naar de top.

Vorig jaar vierde Feyenoord zijn honderdjarig bestaan in absolute begrafenisstemming. In de poules van de UEFA Cup eindigden de Rotterdammers met een beschamende 0 op 12 en bij de winterstop bengelde de club op een 12e plaats in het klassement. Gert-Jan Verbeek werd – onder druk van de spelersgroep – aan de deur gezet, en al in januari werd aangekondigd dat Mario Been vanaf het seizoen 2009/10 het roer in handen zou nemen.

De voormalige succestrainer van NEC wachtte dit jaar dus de lastige taak om Feyenoord terug te brengen waar het eigenlijk thuishoort: aan de top van het Nederlands voetbal. Been doet het voorlopig alvast een stuk beter dan de voorbije jaren. Door de vlotte overwinning vorige zaterdag tegen RKC Waalwijk, kwamen de Rotterdammers zelfs even mee aan kop te staan, naast PSV en FC Twente, die allebei zondag nog speelden.

De chemie tussen ervaren spelers in de herfst van hun carrière zoals Giovannivan Bronckhorst (34) en Jon Dahl Tomasson (33), en jonge veulens als Diego Biseswar (21), Kevin Leerdam (19) en Leroy Fer (19) begint eindelijk aan te slaan in de Kuip. Die laatste, international bij Jong Oranje en een echt jeugdproduct van Feyenoord, geldt als een van de revelaties van de Eredivisie tot nog toe. Fer koppelt een uitstekende fysiek aan verzorgde passing en kopkracht en is in staat als controlerende middenvelder een creatieve tegenstander volledig uit de wedstrijd te houden. Omdat Fer twee jaar geleden onder Bert van Marwijk debuteerde, vermoeden sommigen dat de Nederlandse bondscoach ook nu zeer gecharmeerd is door de prestaties van de jonge middenvelder. “Bij Oranje willen we spelers niet meteen oproepen na een paar goede wedstrijden, maar langs de andere kant zijn we zeer geïnteresseerd in zijn ontwikkeling. Hij kan alleen nog maar beter worden”, is de reactie van Van Marwijk.

Na dit seizoen stopt Joos Val-gaeren met voetballen. De verdediger, die sinds vorig seizoen uitkomt voor eerstedivisionist FC Emmen, kondigde dat vorige week zelf aan. “Ik ben roestiger en langzamer geworden en heb in Nederland mijn oude niveau nooit meer kunnen bereiken”, aldus Valgaeren.

AZ, met de vier Belgen in de basis, won met het kleinste verschil van NAC Breda. Moussa Dembélé moest nog voor de rust met een kneuzing naar de kant. El Hamdaoui kwam te laat op training en werd door Koeman uit de wedstrijdselectie gezet.

Bondscoach Bert van Marwijk maakte zijn selectie bekend voor de wedstrijd in en tegen Australië. Orlando Engelaar keert na een jaar afwezigheid terug naar Oranje, Rafael van der Vaart is zoals verwacht niet in de lijst opgenomen.

KNVB-voorzitter Michael van Praag vreest dat Nederland en België niet in aanmerking komen voor de organisatie van het WK als er in Rotterdam geen nieuwe Kuip wordt gebouwd. “Alleen al voor de finale van een WK-toernooi is zo’n stadion noodzaak”, aldus Van Praag, die daarom zei te hopen dat de bouwplannen voor een nieuwe Kuip definitief zullen doorgaan.

De Nederlandse clubs kenden niet bepaald een succesvolle week op het Europese toneel. Ajax en AZ bleven steken op een gelijkspel tegen respectievelijk Anderlecht en Standard. Ook Twente (tegen Steaua Boekarest) en Heerenveen (tegen Ventspils) konden niet winnen, beide wedstrijden eindigden scoreloos. Enkel PSV won, met het kleinste verschil tegen Cluj. Brian Vandenbussche stond onder de lat bij Heerenveen en redde meermaals de meubelen voor de Friezen.

BREGT VERMEULEN

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content