Hertha BSC haalt succestrainer weg bij FC Zürich.

Trond Sollied viel af omdat bij een gesprek bleek dat de Noor de Duitse taal te weinig beheerst. Vandaar dat Dieter Hoeness (54), de manager van Hertha BSC, zich nogmaals richtte tot wenskandidaat Lucien Favre (49). Er was echter een zwaar probleem. De Zwitser lag nog tot 2008 onder contract bij FC Zürich, waarmee hij zowel in 2006 als in 2007 de titel veroverde. Vorig seizoen werd Favre ook gehuldigd als Trainer van het Jaar. Door het betalen van een gelimiteerde afkoopsom, naar verluidt 200.000 euro, werd dat obstakel snel uit de weg geruimd. Favre kreeg een driejarige overeenkomst, zal per seizoen 800.000 euro opstrijken en brengt met Harry Gämperle zijn eigen adjunct mee.

Na Martin Andermatt, Hanspeter Latour en Marcel Koller wordt Favre de vierde Zwitser die zijn kans waagt in de Bundesliga. Zijn opdracht is vrij eenvoudig : hij moet nieuwe successen brengen.

Want de ambitieuze ploeg zocht een nieuwe coach, nadat ze in april Falko Götz op straat zetten. Karsten Heine (52), die als interim fungeerde en terugkeert naar de amateurs, loodste het team – via een negen op achttien – naar een teleurstellende tiende plaats.

Favre moet dus vanaf 25 juni, bij de start van de voorbereiding, zorgen voor een nieuw begin. Hij staat bekend om zijn aanvallende speelstijl en het vertrouwen in jonge spelers. Door zijn toedoen werden bijvoorbeeld de talenten Philippe Senderos, nu bij Arsenal, Blerim Dzemaili (21) en Xavier Margairaz (23) Zwitsers international. Die eigenschap kan Favre goed gebruiken, want er rust veel hoop op de schouders van JeromeBoateng, Patrick Ebert en Chinedu Ede. En Kevin Boateng, een ander jong talent, ondervindt dan weer problemen met discipline.

“Net dat is voor mij een heel belangrijk aspect van het hedendaagse voetbal”, verklaarde Favre al in Kicker. “Wie niet voor het team speelt en werkt, vliegt er gewoon uit. Ik ga altijd uit van een stevige organisatie. Mijn ploeg moet intelligent voetballen, met tempo, maar ook soms met geduld.”

Duitsland

Duitsland boekte in Hamburg een zuinige 2-1-zege tegen het schuchtere Slovakije, maar lijkt wel hard op weg naar de EK-eindronde. Na twee owngoals maakte Thomas Hitzlsperger de winnende treffer.

Het programma van de elfde Ligabeker werd vastgelegd. Op 21 juli om 15.30 uur nemen Schalke 04 en Karlsruher SC het tegen mekaar op in Düsseldorf. Om 18 uur treft Werder Bremen Bayern München in hetzelfde stadion. De winnaar van het eerste duel ontmoet op 24 juli in Nürnberg om 20.30 uur bekerwinnaar FC Nürnberg. Werder of Bayern moet zich op 25 juli in Stuttgart om 20.30 uur meten met kampioen VfB Stuttgart. De finale vindt plaats op 28 juli om 18 uur in Leipzig.

Bayern München betaalde 25 miljoen euro voor Franck Ribéry (24, Marseille), die voor vier jaar tekende. Ook de Braziliaan Zé Roberto (32, 2 jaar) keert voor 6 miljoen euro terug van FC Santos. Hij moet wel stoppen als international. Roy Makaay wil niet weg, Lukas Podolski moet blijven. Jan Schlaudraff (23) mist de start van de voorbereiding. De spits onderging een rugoperatie. Pas eind juli kan hij weer aansluiten.

Marek Mintal (FC Nürnberg) kon een meniscusoperatie aan de rechterknie vermijden, maar zal verscheidene weken nodig hebben om te herstellen.

Werder Bremen nam met Nico Pellatz (20) een nieuwe doelman over van Hertha BSC. Hij vult de vacature in die was ontstaan na het afscheid van Andreas Reinke.

De Colombiaanse goalie Faryd Mondragón (35) verruilt Galatasaray voor FC Keulen, waar hij een tweejarig contract kreeg. De 45-voudige international wilde graag eens samenwerken met Christoph Daum.

Mehdi Mahdavikia (29) verlaat transfervrij Hamburger SV. De Iraanse middenvelder tekende voor drie seizoenen bij Eintracht Frankfurt.

Schalke 04 wrikte verdediger Heiko Westermann (23) los bij Arminia Bielefeld, waar hij nog tot 2008 onder contract lag. Hij kreeg een overeenkomst tot 2011.

Mladen Petric (26), een Kroatische international van FC Basel, kreeg een vierjarig contract bij Borussia Dortmund. Volgens technisch directeur Michael Zorc kan hij de nieuwe Andreas Möller worden.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content