Bobby Robson trekt de macht weer naar zich toe bij Newcastle.

Op 18 februari werd hij 71, maar Sir Bobby Robson is still in business bij Newcastle United. De voorbije weken was er in de Noord-Engelse pers hevige speculatie dat de Magpies dachten aan een opvolger voor de man die in de slotweken van de competitie een ticket voor de Champions League uit handen gaf, maar Robson pareerde zijn critici. Steve Bruce, de succesvolle manager van Birmingham City, werd herhaaldelijk aangewezen als zijn opvolger. Bruce maakte echter snel werk van transfers voor City en krijgt daar nu een nieuw vijfjarig contract. Daarmee lijkt die dreiging van de baan.

Robson scoorde nu ook op de transfermarkt, waar jong in de mode is na de prestaties van Christiano Ronaldo en Wayne Rooney op het EK. Zo haalde Manchester United zich vorige week de toorn van Barcelona op de hals door de zeventienjarige centrumverdediger Gerard Pique naar Old Trafford te halen. Barça is ziedend dat de jeugdinternational naar Engeland verkast. Tottenham contracteerde een 18-jarige Braziliaanse belofte, maar de blikvanger vorige week in Engeland was de overgang van de 18-jarige James Milner naar Newcastle. Die onttroonde in 2002 Wayne Rooney als op één na jongste doelschutter in de Premier League en sinds kort weten we wat dat wil zeggen.

Milner was hét talent rond wie Leeds zijn terugkeer naar eerste klasse wilde bouwen. Een topper in wording, die een nieuw vijfjarig contract kreeg. Matteo, Mills, Viduka, Smith, iedereen mocht weg bij de noodlijdende club om de financiële balans in evenwicht te krijgen, maar Milner moest blijven. Toch pakte die vorige week zijn biezen. Bobby Robson, die op termijn op zoek moest naar een vervanger voor Alan Shearer, haalde zijn slag thuis. In principe – met de man weet je nooit – haakt Shearer op het einde van het seizoen af. Milner krijgt dus een jaar de tijd om uit te vissen of hij de druk aankan.

Voor Robson was deze zet belangrijk. Newcastle kende geen echt slecht seizoen : het finishte op een vijfde plaats nadat het een heel jaar lang meestreed voor de vierde stek die recht geeft op Champions League. Toch vonden de fans het geheel te grijs. Financieel leed de club een kater toen het in de voorronde van de Champions League werd uitgeschakeld door Partizan Belgrado. Twee jaar na elkaar geen extra inkomsten van het kampioenenbal, dat scheelt. Dus nam de druk op de coach, wiens leeftijd plots van charme tot handicap werd, toe.

Robson wil straks nog eens stunten. Zijn volgende doel op de transfermarkt is een goeie rechtsachter. Hij wil Miguel, de Portugese internatio- nal, alleen is de vraag of er budgettair nog ruimte is. (PTK)

CHELSEA heeft opnieuw toegeslagen op de transfermarkt. Het bereikte met PSV een akkoord over de trans- fer van Mateja Kezman. De Serviër is 25 en scoorde 105 keer in vier jaar Eindhoven. De Nederlander Hasselbaink kreeg vorige week zijn vrijheid en verwacht wordt nog dat Crespo na een minder seizoen terugkeert naar Italië. MICHAEL OWEN is bereid zijn contract bij Liverpool open te breken. Owen wachtte op een signaal van Steven Gerrard om bij te tekenen, en die is nu toch bereid om te blijven. TOTTENHAM ging de Braziliaanse toer op en haalde bij Cruzeiros de 18-jarige Rodrigo Defendi weg. Hij is een verdediger. PHIL CALDWELL ruilt Newcastle voor Sunderland. MARKVIDUKA stond vorige week dicht bij een transfer naar Middlesbrough. MANCHESTER UNITED polste volgens de boulevardpers naar de transfervoorwaarden van Wayne Rooney, maar knapte af op een richtprijs van 50 miljoen pond (ruim 75 miljoen euro…). (PTK)

PTK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content