Opluchting. Dat woord vatte het overheersende gevoel in Frankrijk samen nadat het team van Raymond Domenech Cyprus had verslagen met 4-0. Daardoor werden de Fransen ook groepswinnaar en staken ze een rechtstreeks ticket voor Duitsland op zak.

Toch blazen les Bleus best niet te hoog van de toren. Uiteindelijk hadden ze immers bitter weinig overschot in een groep die nochtans zeker niet de moeilijkste was. Weliswaar verloren ze geen enkele wedstrijd. Maar dat geldt ook voor Israël en Zwitserland. En het minste dat kan worden gezegd, is dat het tijdperk-Domenech niet onder een gunstig gesternte van start is gegaan. Na thuis drie keer slechts gelijk te hebben gespeeld moest de oude garde (Zinédine Zidane, Lilian Thuram en Claude Makelele) zowaar uit pensioen terugkeren om het team meer consistentie te geven.

Ook de avond na de kwalificatie besefte al wie bij het Franse voetbal betrokken is, dat er nog heel wat werk voor de boeg is. Volgens sommigen, zoals Michel Platini, die toch een belangrijke stem heeft, is het zelfs geen goede zaak dat de gouden generatie is teruggekeerd. “We hebben gemerkt dat we niet naar het WK konden met een ploeg in opbouw”, verklaarde hij aan het Franse persbureau AFP. “Dankzij de drie veteranen doen we nu op korte termijn wel een goede zaak. Maar je moet ook verder durven kijken. Na het WK zullen zij hoe dan ook een punt zetten achter hun internationale carrière. Zo werken we niet toekomstgericht. We zullen opnieuw moeten herbeginnen. Misschien wordt dat wel nog een stuk moeilijker dan nu het geval was.”

Voor het vertrek naar Duitsland moeten nog andere problemen worden geregeld. Zo is het nog de vraag wie het nummer één wordt in doel. Fabien Barthez keert terug uit schorsing, maar Grégory Coupet heeft tijdens de interimperiode nooit ontgoocheld. Kan hij dan zomaar worden opzijgeschoven ? Er moet ook grondig nagedacht worden over de voorbereiding. Want zowel op het WK van 2002 als op Euro 2004 ging het grondig mis omdat de spelers oververmoeid aan het toernooi begonnen.

(

FRANKRIJK

Pedro Miguel Pauleta (PSG), werd vorige week topscorer aller tijden van de Portugese nationale ploeg. De spits krijgt mogelijk een standbeeld op de Azoren, het eiland waarvan hij afkomstig is. Het voorstel wordt nog bestudeerd. Jean Makoun verlengde zijn contract bij Rijsel tot 2010. (SVV)

TOPSCHUTTERS : 1. Pauleta (PSG) 7 goals ; 2. Kroupi (Nancy) 5 goals ; 3. o.a. Grax (Troyes) 4 goals.

VOLGENDE SPEELDAG

22/10 Troyes – Lens, Toulouse – Bordeaux, Sochaux – Monaco, Saint-Etienne – Marseille, PSG – Nancy, Nice – Auxerre, Metz – Lyon, Lille – Nantes, Le Mans – Strasbourg, AC Ajaccio – Rennes

SVV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content