Huub Stevens krijgt Roda JC niet aan de praat.

Als de verloren zoon die het succes zou terugbrengen werd de flegmatieke Huub Stevens afgelopen zomer omarmd door de supporters van Roda JC. De vieze smaak van drie verloren seizoenen onder Wiljan Vloet – nu aan de slag bij Sparta – waarin Europees voetbal uitbleef, zou worden weggespoeld.

Maar na zes competitiewedstrijden is Roda JC voorlaatste. Alleen het openingsduel tegen FC Twente werd gewonnen. Daarna volgden nederlagen tegen Heerenveen, PSV, RKC, Willem II en Ajax, dat zaterdag met 4-1 won. Stevens werd tegen Willem II naar de tribune gestuurd wegens aanmerkingen op de leiding. “Ik maakte hem alleen maar attent op het tijdrekken, zonder daarbij grof taalgebruik te bezigen. Dat was kennelijk reden voor de vierde official om mij te verwijderen. Als zo’n man dat al mag”, sakkerde de oud-trainer van Schalke 04 in de Volkskrant.

Stevens maakt zich naar eigen zeggen nog geen zorgen over de gemiste competitiestart en wil niet panikeren. “Het is in elk geval duidelijk dat het vertrek van Arouna Koné naar PSV als een mokerslag doorwerkte op de spelers”, zoekt hij naar een verklaring voor het falen. “Hij was het aanspeelpunt, de man met de actie, hij ontlastte de anderen. Je moet je niet vergissen in de impact die zijn vertrek op de rest van de spelersgroep had. Ik zal daarom veel met ze moeten praten.”

Hij vindt de vraag of Roda JC nog kan meedoen om Europees voetbal, de doelstelling, niet zo belangrijk. “Ik heb al bij mijn aantreden gezegd dat ik geen wonderdokter ben en al helemaal geen Messias. Ik kan de doelpunten niet maken. Wat ik wel kan, is de spelers die de weg een beetje zijn kwijtgeraakt, weer terugleiden naar de juiste baan. Ik ben niet blind voor de problemen, dus ga ik nu op zoek naar het juiste recept om ze op te lossen. Dat vergt alleen wat tijd.” (FV)

Guus Hiddink kreeg bij PSV af te rekenen met twee nieuwe zware blessures : Michael Reiziger (spierscheur rechterheup) en Michael Ball (scheur rechterknie) zijn minstens zes weken niet inzetbaar. Ook John de Jong (linkerknie), Robert (scheur rechterbil) en Mika Väyrynen (onderbeen) zijn nog niet fit. Martijn Meerdink (29) herstelt razendsnel van zijn knieblessure. Vijf maanden en twee weken nadat hij zijn voorste kruisband scheurde (op 24 maart bij Oranje) van zijn rechterknie is de AZ-speler terug op het trainingsveld. In de tweede ronde van de Gatorade Cup, de nieuwe naam voor de bekercompetitie, verloor Vitesse thuis na strafschoppen van AGOVV, dat in de volgende ronde Jong Ajax ontmoet. FC Groningen haalde het met 2-1 van Sparta. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Arveladze (AZ) 9 goals ; 2. Perez (AZ), Kuijt (Feyenoord), Hoogendorp (RKC) 6 goals ; 5. o.a. Charisteas (Ajax) 4 goals.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content