Hij is nog maar net twintig geworden, de nieuwe chouchou van AC Milan. Toch heeft hij in de harten van de rossoneri Zlatan Ibrahimovic al verdrongen. Volgende week woensdag zal de verdediging van Anderlecht een hele kluif aan hem hebben.

Dat Massimiliano Allegri de crisis bij AC Milan overleefd heeft en nog altijd op de bank zit, dankt hij aan een jong kereltje. Met acht goals in elf wedstrijden redde Stephan El Shaarawy het vel van zijn coach. Een schril contrast met de twee die hij er vorig seizoen maakte (in 24 matchen). Die productiviteit komt Massimo Ambrosini trouwens duur te staan. De oudgediende van Milan sloot met El Shaarawy een weddenschap af: als de jonge spits eind december aan zeven goals zou komen, dan betaalde hij hem een kerstvakantie. In oktober was het al zover: in zijn eentje had El Shaarawy meer dan de helft van alle Milangoals gemaakt. Het was al van 1937/38 geleden dat de Serie A na elf speeldagen zo’n jonge topschutter had. Ambrosini toonde zich dan ook allerminst gierig: El Shaarawy mag met de feestdagen op reis naar de Caraïben.

Hanenkam

Hoewel de rossoneri dit seizoen wat verweesd achterbleven na het vertrek van Clarence Seedorf, Alessandro Nesta, Gennaro Gattuso, Zlatan Ibrahimovic en Thiago Silva, kunnen de tifosi zich met El Shaarawy nu toch verwarmen aan een nieuw toptalent. Milan is enkele koningen kwijt, maar kreeg er een farao bij. Il Faraone, zoals de speler met het onwaarschijnlijke kapsel al genoemd wordt. Die bijnaam heeft de zoon van een Egyptische vader en een Italiaanse moeder trouwens zelf gelanceerd. Hij past ook wel bij de complete stijl van El Shaarawy, die alle facetten van het aanvalsspel beheerst: technisch vaardig, explosief, snel, hard werkend. En niet te vergeten: een neus voor goals. Voor mooie goals ook, zoals die raket tegen Udinese of de slalom tegen Zenit, waarbij onder meer Nicolas Lombaerts met een grote brug in de wind werd gezet. In Italië wordt El Shaarawy nochtans niet als een echte goalgetter beschouwd, eerder een trequartista, iemand die tussen de lijnen kan lopen en zo de openingen vindt.

Zijn start bij Milan was nochtans aarzelend. Hij kwam er terecht met de titel van beste speler in de Serie B op zak (in 2011/12 met Padova, uitgeleend door Genoa) en had 7 miljoen euro gekost: logisch dat de schijnwerpers op hem stonden gericht. En de aandacht bleef niet tot voetbalzaken beperkt, maar breidde zich uit tot El Shaarawy’s gestileerde hanenkam (Gattuso liep hem te stangen omdat hij zelfs zijn wenkbrauwen epileerde), zijn rokkenjacht op het internet en zijn scheldtirades aan het adres van Ibrahimovic, die hem geen passes wilde geven. Maar hij had het toch vooral moeilijk om een plek te veroveren in een aanvallend compartiment met naast Ibrahimovic ook nog Robinho, Pato en Antonio Cassano. Het bestuur van Milan stelde hem in januari zelfs voor om op leenbasis te vertrekken. El Shaarawy weigerde.

Contractverlenging

Een goede zet. Enkele maanden later, na een voor Italië geslaagd EK, kreeg hij een oproepingsbrief van bondscoach Cesare Prandelli, voor de vriendschappelijke wedstrijd tegen Engeland. De trein was meteen vertrokken. Door het vertrek van enkele aanvallers kreeg hij zijn kans bij Milan en die greep hij. Ook een hattrick van ploegmaat Giampaolo Pazzini op de tweede speeldag kon hem niet afremmen. Een week later scoorde El Shaarawy zelf, en dat zou hij blijven doen. Zijn goal in de uitwedstrijd bij Zenit maakte hem de jongste Milanese doelpuntenmaker ooit in de Champions League, hij was dan precies 19 jaar, 11 maanden en 6 dagen oud.

Tot vorig seizoen had El Shaarawy een contract waarmee hij 600.000 euro per jaar verdiende. Deze zomer werd dat met één seizoen verlengd, hij vangt nu 800.000 per jaar. En directeur Adriano Galliani heeft al aangekondigd dat er in januari een contractverlenging tot 2018 komt en een salarisverhoging tot 1,2 miljoen. Het is een signaal waarmee AC Milan wil anticiperen op de flirts van andere Europese topclubs. Zowel Manchester United als City aast immers op Il Faraone.

DOOR STÉPHANE VANDE VELDE

Zowel Manchester United als City aast op Il Faraone.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content