Op het Gala van de De Kristallen Fiets, een organisatie van Het Laatste Nieuws, wordt ook een trofee uitgereikt aan de Beste Jongere. Die door ons blad gepatroneerde prijs gaat, zo denkt Rudy De Bie, voor het tweede jaar op rij naar Niels Albert.

Hoewel het veldrijden het kleine broertje blijft van het wielrennen op de weg”, begint bondscoach Rudy De Bie, “heeft Niels Albert in mijn ogen dit jaar opnieuw de beste papieren om tot de Beste Jongere te worden uitgeroepen. Wat hij als 19-jarige kerel opvoert, is heel groots. Vorig seizoen reed hij als eerstejaarsbelofte heel goed en degelijk. Dit seizoen gaat het nog een pak beter en is hij een trede hoger geklommen. Hij is sterker geworden. De kers op de taart is zijn overwinning in het EK. De manier waarop hij die klus klaarde, was prachtig. Heel beheerst leidde en controleerde Albert de koers. Dat is niet iedereen gegeven.

“Die jongen barst van het talent. Grotendeels heeft hij dat van moeder natuur meegekregen. Het zit in zijn genen, want Niels’ vader was een beloftevolle motorcrosser. Maar talent alleen volstaat niet om er te komen. Het opvallende bij Niels is dat hij alle andere zaken die bepalen of je het maakt, ook beheerst. Hij hééft het gewoon. Albert beschikt over enorm veel karakter. Hij leeft 100 procent voor zijn vak en laat niets aan het toeval over. Qua maturiteit is hij zijn leeftijd ver voor. Ik leerde hem kennen toen hij zestien was. Toen vond ik hem al vrij volwassen in zijn uitspraken en houding. Dat is nog steeds zo. Ook mentaal is hij een heel sterke jongen.

“Niels is daarnaast gezegend met een verbazingwekkende portie nuchterheid. Toen hij wereldkampioen werd bij de junioren, jubelde iedereen hem de hemel in. Hij bleef met beide voeten op de grond. De indeling van zijn programma getuigt eveneens van die nuchterheid. Er komen onwaarschijnlijk veel uitnodigingen op hem af van organisaties die hem graag aan de start willen, maar hij houdt dat correct allemaal af. Niels wil nu niet per se de paar honderd euro meegraaien die hij later misschien in tienvoud kan verdienen. Niet iedereen zou aan die verleiding kunnen weerstaan. Het verwondert me dat een jongen van zijn leeftijd het besef heeft om op lange termijn te werken.

“Zijn nuchterheid komt ten slotte ook bovendrijven bij zijn beslissing om na dit seizoen nog een seizoen in de beloftecategorie aan te treden. Dat is een heel goede keuze. Hij kan daar niet echt nog iets bijleren, maar moet er gewoon wachten op kracht. Kracht en weerstand zijn de zaken die hij nog tekortkomt als hij zich nu af en toe al eens tussen Nys en Wellens mengt. Mocht Albert nu al een heel seizoen bij de profs rijden, dan zou zijn gretigheid op termijn sporen nalaten. Hij zou capaciteiten inboeten, want hij wil gewoon te veel en is soms nog eens overmoedig. Die dingen gaan eruit en horen gewoon bij het groeiproces. Niels weet dat en bouwt zijn carrière daarom stap voor stap uit.”

Wereldkampioen

“In januari 2007 vindt het WK in Hooglede plaats. Hij heeft zich al twee jaar geleden tot doel gesteld om daar, in eigen land, wereldkampioen te worden bij de beloften. Als hij zoiets vooropstelt, kan enkel zware tegenslag hem daarvan weghouden. Zijn kansen om wereldkampioen te worden zijn ook begin volgend jaar in Zeddam al reëel. Veel hangt af van de conditie van de terugkerende Lars Boom. Ik denk dat Albert en Boom met gelijke waarden aan de start komen.

“Als ik Niels een goede raad mag geven, zeg ik dat hij gewoon moet verdergaan zoals hij bezig is. Ik acht hem tot vrij grote dingen in staat en denk dat we nog jaren plezier aan hem gaan beleven.” l

KRISTOF DE RYCK

‘NIELS ALBERT KAN WEER TOT DE BESTE JONGERE WORDEN UITGEROEPEN.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content