New look

Weg is het Frans dat de kleedkamer van Antwerp domineerde en weg zijn de fikse dertigers op wie de club vooral aanvallend teerde. In zijn jacht op de titel investeerde Antwerp fors in mid-twintigers mét ervaring. Of het ook sportief zo zal zijn zal in april-mei moeten blijken, maar alvast op de transfermarkt toonde Antwerp zich dé uitdager van Club Brugge. Vraag is: hoe snel pakt de mayonaise? Want ongeveer alles veranderde op de Bosuil, van stadion tot trainer, spelerskern én omkadering. Antwerp 2.0 staat in de steigers.

Zit er een lijn in? Ja hoor. Veel nieuwkomers, maar weinig witte raven die we vanaf volgend weekend moeten kennen: Björn Engels, Jelle Bataille en Dorian Dessoleil achterin, Radja Nainggolan op het middenveld en Michel-Ange Balikwisha, Michael Frey en Ally Samatta in de spits. Viktor Fischer was dan weer een goeie oude bekende van de coach, Johannes Eggestein eentje uit duels tegen LASK vorig seizoen, terwijl we Pierre Dwomoh kennen uit de jeugd van Genk. Alleen Sam Vines, Alhassan Yusuf en Dinis Almeida ontdekken België, net als youngster Yassine Ben Hamed, met Dwomoh eentje voor de wat langere termijn. Antwerp bewandelt in zijn herstructurering geen totaal onbekende paden.

Radja Nainggolan
Radja Nainggolan© BELGAIMAGE

Klappen van de zweep

Tweede vaststelling: veel Belgen onder de nieuwkomers en anders dan de titelconcurrent uit West-Vlaanderen ging Antwerp in zijn jacht op sportief succes niet voor piep. Coach Brian Priske heeft al wat Deense ervaring op zijn teller en onder de nieuwkomers zijn opvallend veel mid-twintigers. Nainggolan, 33, is de uitzondering, maar Engels is 26, net als Frey, Fischer is 27, Samatta 28 en Dessoleil 29. Jongens die het klappen van de zweep kennen, weten hoe het is, omgaan met de stress van het publiek, de verwachtingen, en ook weten wat het is: winnen, de strijd om de titel. Frey en Samatta bij Fenerbahçe, Engels bij Olympiacos, Fischer in Ajax, Nainggolan bij Inter en Roma. Prille twintigers als Vines, Eggestein, Yusuf of Bataille kunnen er hun voordeel mee doen.

Michael Frey
Michael Frey© BELGA

Wat je eind augustus nog miste, was efficiëntie in de beide boxen. Vandaar dat laatste offensiefje op de mercato. Dessoleil kan Engels naar topniveau pushen, terwijl Samatta scorend vermogen toevoegt aan de aanval. Het maakt dat Priske de keuze heeft uit wel zeer veel profielen. En vooral op het middenveld moet zoeken naar bewakers van het evenwicht.

Michael Frey

De Zwitser is een veelbesproken nieuwkomer op de Bosuil. Eerst met vijf goals op Sclessin (in totaal zit hij al aan zeven), daarna met een snel herstel na een breukje in de knie.

Transfers out

Geeraerts (KMSK Deinze), Batubinsika (FC Famalicão, Por), A. de Sart (OH Leuven), Boya (SV Zulte Waregem), Lamkel Zé (DAC Dunajska Streda, Svk), L. Verstraete (Waasland-Beveren), Mbenza (Wydad AC, Mar).

New look
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content