Van het vrije weekend wegens het interlandvoetbal maakten ze in Luik dankbaar gebruik om, zoals dat heet, de batterijen op te laden. Sinds het huidige kampioenschap werd afgetrapt met een even zware als onverwachte 0-3-nederlaag tegen Moeskroen, kwam het niet meer goed met Standard. Schrik om te winnen, werd de laatste weken te pas en te onpas aangehaald als reden waarom telkens punten verloren werden. En dus is er op training maar eens een onderling partijtje afgewerkt over twee keer vijfenveertig minuten, net echt, maar dan zonder de druk van het moeten winnen. “Dat moet sommige spelers vast en zeker deugd gedaan hebben”, weet Dominique D’Onofrio, tot nader order de trainer van de Rouches.

De spelers, die overigens nog steeds een persboycot in acht nemen, ondergingen nieuwe testen waaruit de staf hoopte op te maken in welke staat ze fysiek én mentaal verkeerden. En waar hébben ze nu het meeste behoefte aan ? “Aan alles een beetje”, antwoordt D’Onofrio. “Vooral het mentale aspect speelt momenteel een belangrijke rol. Dat we op de laatste plaats zouden staan, daar was allerminst rekening mee gehouden. Daarvan zouden zelfs de beste spelers ter wereld aan het twijfelen slaan. Van dat moment af corresponderen de prestaties niet meer met wat je logischerwijs mag verwachten. Tot in de kleinste details gaat dan alles tegenslaan, zoals in onze wedstrijden tegen Sint-Truiden en Lokeren, die we hadden moeten winnen.”

Van vertrouwen gesproken : wat is er inmiddels van Johan Walem geworden ? D’Onofrio : “Er is geen probleem, alleen vond de speler zelf dat hij met een diepe vertrouwenscrisis worstelde en is hij komen vragen om twee wedstrijden met de invallers te mogen spelen. Dat heeft hem buitengewoon goed gedaan. Hij is zich ervan bewust dat hij Standard meer kan en moet brengen. In welke rol maakt niet uit, hij heeft al een beetje overal gespeeld, maar dat hij beter is aanvallend dan verdedigend, dat is duidelijk. Alleen vervult Moreira die rol als schakel tussen verdediging en aanval momenteel naar behoren, vooral ook wegens zijn penetratiekracht. Op dit moment heb ik spelers met vertrouwen nodig.”

En is het dat wat de nieuwelingen Carini, Mutavdzic en Söderström brengen ? “Söderström heeft gebracht wat we verwacht hadden, Mutavdzic ook, en het is Robert Waseige geweest die een nieuwe doelman wilde. Wat je dus niet kan zeggen, is dat het bestuur de wensen van de trainer niet ingewilligd heeft. Deze zomer heeft deze club voor het eerst voor stabiliteit gekozen in haar transferpolitiek, en ook dat blijkt niet te werken. Dus… Wat ons nu nog rest, is een goeie beker van België te spelen en tenminste op te klimmen tot een respectabele positie in de rangschikking.”

Mét Dominique D’Onofrio ? “Kijk, ik werk hier nu vier jaar en heb al eens eerder een interim gedaan voor Ivic toen die gezondheidsproblemen had. Ik voel me erg goed in de rol van adjunct en heb nooit de ambitie gehad om hoofdtrainer te worden van Standard. Ik doe dit alleen omdat de omstandigheden de club gedwongen hebben het mij te vragen.”

door Daniel Devos

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content