Jürgen Klinsmann kampt tegen het ongeduld.

Zelfs oefenwedstrijden kan Bayern München niet meer winnen. Vorige week donderdag verloor het door interlandverplichtingen veredelde B-elftal van Jürgen Klinsmann nog met 0-1 van FC Ingolstadt. Een zoveelste blamage voor de oud-bondscoach, die na meer dan 100 dagen dienstverband voorlopig een slecht rapport voorlegt. Met negen punten uit zeven wedstrijden beleeft de grootmacht uit Beieren zijn beroerdste competitiestart sinds 31 jaar. De scepsis groeit, maar de ex-international wil ondanks een lamentabele elfde plaats in de Bundesliga zijn weg naar verandering koppig doorzetten.

“Elke speler elke dag een stukje beter maken”, verklaarde Klinsmann nadat hij zijn handtekening onder een tweejarige overeenkomst had gezet. Vervolgens werd de Nederlander Mark van Bommel beloond met de aanvoerdersband, waarmee hij zich de eerste buitenlandse kapitein van de roemruchte Duitse club mag noemen. Maar inmiddels is de 31-jarige controlerende middenvelder de eerste Kapitän zonder basisplaats, want zowel thuis tegen VfL Bochum als bij het CL-duel tegen Lyon kreeg Van Bommel een plaatsje op de invallersbank. Aanvankelijk verklaarde Klinsmann dat hij een rotatiesysteem hanteert en vooral de spelers in de as geregeld rust wil geven. Alleen houdt die uitleg niet langer stand, aangezien ook Andreas Ottl, uitgerekend de man die Van Bommel eerder al een paar keer had vervangen, ook geen basisplaats meer heeft.

Klinsmann kwam dan maar met een andere verklaring op de proppen. Van Bommel zou moeite hebben met het nieuwe spelsysteem. Een vage uitleg, aangezien ook Miroslav Klose het seizoen matig begon, maar wel zijn plaats in het elftal behield. Dagblad Frankfurter Allgemeine concludeerde dan maar dat Klinsi eigenlijk nooit echt volledig vertrouwen had in Van Bommel. Vandaar dat Bayern München afgelopen zomer druk in de weer was met de overgang van Gennaro Gattuso (AC Milan).

Ondertussen morren de supporters. Na het 3-3-gelijkspel tegen VfL Bochum eisten de fans al luidkeels het vertrek van Klinsmann. “Wij hebben het volledige vertrouwen in een goede afloop”, counterde Karl-Heinz Rummenigge de kritiek.

Duitsland kon voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Rusland (2-1-winst, via treffers van Lukas Podolski en Michael Ballack) geen beroep doen op doelman Robert Enke (31, Hannover 96), die zijn linkerhand brak, geopereerd werd en pas na de winterstop weer in actie kan komen. Eerder haakte ook Marcell Jansen (Hamburger SV) af met een hamstringletsel. Bondscoach Joachim Löw verkoos, na overleg met keeperstrainer Andreas Köpke, René Adler (Leverkusen) in doel boven Tim Wiese (Werder Bremen). Kevin Kuranyi (26, Schalke 04) werd uit de selectie gezet.

Frank Rost (35) blijft nog een seizoen langer bij Hamburger SV. De doelman, die halverwege het seizoen 2006/07 overkwam van Schalke 04, verlengde tot 2010.

Borussia Mönchengladbach nam niet alleen afscheid van de Nederlandse hoofdtrainer Jos Luhukay, ook zijn assistent Markus Gellhaus (38) moest noodgedwongen opstappen.

Gerald Asamoah (30) zit in een vertrouwenscrisis. De aanvaller van Schalke 04, die blijkbaar niet meer in de plannen past van bondscoach Joachim Löw, heeft het ook bij zijn club heel moeilijk om een basisplaats te claimen. Zé Roberto (27), een Braziliaanse middenvelder die voor 3,5 miljoen euro werd gekocht, vertrekt alweer tijdens de winterstop.

Franck Ribéry (Bayern München) werd door zijn collega-voetballers uit de Bundesliga uitgeroepen tot speler van het seizoen 2007/08. Met 37,3 procent van de stemmen ging de Franse international zijn Italiaanse ploeggenoot Luca Toni (19,3) en de Braziliaan Diego (Werder Bremen, 7,1) vooraf.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content