Marseille ontwaakte met een kater.

Mlada Boleslav is Tsjechisch voor jeugd van Boleslav. De jonge spelers van deze kleine ploeg uit de buurt van Praag rekenden vorige donderdag in de terugwedstrijd van de eerste ronde in de UEFA Cup genadeloos af met het grote Olympique Marseille. De Zuid-Fransen hadden de heenwedstrijd met 1-0 gewonnen en dachten bij een 3-2-tussenstand op rozen te zitten, maar ze kregen uiteindelijk nog het deksel op de neus. Ze zullen daar allicht heel veel spijt over hebben. De 4-2-nederlaag voor het team van trainer Albert Emon en de ermee gepaard gaande voortijdige uitschakeling werden door de Franse pers alvast bestempeld als één van de grootste Franse voetbalrampen uit de geschiedenis. Sommige media maakten ook meteen de vergelijking met de manier waarop PSG in het seizoen 1982/83 na een 2-0-zege thuis, daarna via een 3-0-nederlaag werd uitgeschakeld door het ondertussen al lang ter ziele gegane THOR Waterschei. De vroege uitschakeling betekent ook een enorme financiële aderlating voor de club die volgens de ramingen na het seizoen 2005/06 een verlies moest laten optekenen van tien miljoen euro. Grote baas Robert Louis-Dreyfus zal het tekort weer bijpassen, zoals hij gewoonlijk doet. Ondertussen zou hij al meer dan 180 miljoen euro in de club hebben geïnvesteerd.

Het enige goede nieuws dat de club kon melden, is dat Djibril Cissé, die op 7 juni in de vriendschappelijke wedstrijd tussen Frankrijk en China op het veld van Saint-Etienne een dubbele beenbreuk opliep, aan de beterhand is. Mogelijk kan de aanvaller zelfs al eind oktober in het duel tegen Lyon voor het eerst de kleuren van zijn nieuwe club dragen. De vroegere spits van Nîmes, Auxerre en Liverpool kijkt er in ieder geval al naar uit. In zijn jeugd dweepte de stevige spits, wiens roots in Ivoorkust liggen, immers al met het OM van zijn idool Jean-Pierre Papin. “Door wat ik meemaakte, werd mijn karakter sterker. Ik zal trouwens niemands plaats innemen. Er zijn veel offensieve spelers bij deze club. Het komt er voor iedereen op aan te tonen dat we het waard zijn om de trui van OM te dragen. Marseille nam een zwaar risico door me toch een kans te bieden na mijn zware blessure. Ik wil tonen dat ik dat vertrouwen waard ben. Ik weet zeker dat ik met de druk zal kunnen omgaan.” Dat is Cissé ten voeten uit. Zo hoort men hem ook graag. Als hij een duo kan vormen met Franck Ribéry, kan dat misschien trouwens snel de smadelijke uitschakeling door Mlada Boleslav doen vergeten.

Steve Savidan, die werd verkozen tot beste eersteklasser van de maand augustus, verlengde zijn contract bij Valenciennes tot 2010.

Na de affaire bij PSG rond Vikash Dhorasoo, die werd verbannen naar de invallers in de derde klasse, dreigt ook Jérôme Rothen dat lot te zullen ondergaan. Dat kan hij allerminst appreciëren. Zou dat erop kunnen wijzen dat de verhoudingen tussen de spelers en coach Guy Lacombe uiterst gespannen zijn ?

De Beroepsliga (LFP) heeft alle reclame van clubs uit de eerste en de tweede klasse voor onlineweddenschappen verboden.

De Braziliaanse trainer Ricardo verlengde zijn contract bij Bordeaux tot in 2009.

De Franse belofteinternational Yoan Goffran (Caen) weigerde een aanbod van Chelsea. Hij wil zijn carrière stap voor stap opbouwen en eerst nog wat bij de Zuid-Franse tweedeklasser blijven vooraleer een stapje hoger te zetten.

Claude Makélélé begint in zijn verklaringen rond de nationale ploeg erg veel aan de hit van Claude François te doen denken : “ça s’en va et ça revient”. Na tegen Georgië “tegen zijn zin” te zijn teruggekeerd, verklaarde de controlerende middenvelder van Chelsea nu dat hij wel graag de kwalificatiewedstrijden voor Euro 2008 wil spelen, maar niet de eindronde van het toernooi zelf. Deze soap wordt ongetwijfeld nog vervolgd.

Gérard Houllier zal nooit een vriend worden van bondscoach Raymond Domenech. Hoewel Lyon hofleverancier is van de Franse nationale ploeg met acht spelers, spreken de twee trainers niet meer met elkaar.

PB

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content