In welke mate beheerst het voetbal jullie leven ?

“Volledig. Alles staat bij ons in het teken van het voetbal. Voor het grootste stuk komt dat natuurlijk door Peter, maar ook onze jongste zoon, Nick (13), speelt bij de jeugd van Heusden-Zolder. Het voetbal leeft echt in ons gezin. We gaan steeds met zijn vijven supporteren wanneer de eerste ploeg speelt. Tom (15) en Romy (7) zijn zelf ook sportief, hoor. Tom gaat tennissen en Romy danst en turnt.”

En de mama ?

“Goh, vroeger heb ik altijd gevolleybald op competitieniveau, maar sinds de kinderen er zijn, is dat niet meer het geval. Tegenwoordig ga ik wel steppen : in principe twee keer per week. Verder ben ik vooral bezig met mijn werk en het huishouden. Sinds Peter in eerste klasse zit, werk ik deeltijds als kleuterleidster. Daarvoor deed ik dat voltijds, maar dat werd echt zwaar. Er bleef echt geen tijd meer over voor iets anders. Wanneer ik nu even tijd heb, probeer ik het huis een beetje te decoreren. Bloemschikken vind ik wel leuk.”

Je bent kleuterleidster. Heb je veel voldoening van je werk ?

“Ik zou in ieder geval niets anders willen doen. Ik werk momenteel als taakleerkracht in een school met veel migrantenkinderen. Mijn taak bestaat erin kleutertjes met een taalachterstand extra aandacht en ondersteuning te geven zodat ze plezier krijgen in het leren en het gebruiken van de Nederlands taal. Dat vraagt soms veel geduld, maar als je na een tijdje resultaat ziet, geeft dat toch wel voldoening. Mijn werk vraagt ook veel voorbereiding, maar dat neem ik er met plezier bij.”

Hebben jullie gemeenschappelijke hobby’s ?

“Niet echt. We kunnen wel allebei enorm genieten van vakanties met het gezin. Zo gaan we in de winter steeds skiën. Tijdens de zomermaanden gaan we normaal gezien ook graag op vakantie. Dat is dan vooral om volledig tot rust te komen. Onze ideale vakantie bestaat uit zon, zee en rust. Vorige zomer bleven we in België door de promotie van Heusden-Zolder. De ploeg is via de eindronde in eerste geraakt en Peter wilde de voorbereiding optimaal laten verlopen. Het gezin heeft daar nooit problemen van gemaakt. De toegeving om daarvoor een jaartje thuis te blijven, deden we met veel plezier.”

Wat is het grote verschil met vroeger nu Peter trainer in eerste klasse is ?

“In het gezin is er niet zo veel veranderd, want Peter is altijd al heel gedreven met zijn job als trainer bezig geweest. Ik denk dat het grote verschil de media-aandacht en de extra stress zijn. Wanneer je in eerste speelt, wordt alles uitvergroot, hé. Je kan je eigenlijk niet veel permitteren, want alles wordt met argusogen gevolgd. Ik vind het wel een voordeel dat Peter nu overdag training geeft, want dan zijn we ’s avonds ten minste samen thuis. Vroeger moest hij naar de training vertrekken wanneer ik thuiskwam van school.”

Wat zijn de kwaliteiten en de gebreken van Peter ?

“Hij is vooral heel eerlijk ! (Lacht.) Verder is hij er steeds voor mij en de kinderen wanneer het nodig is. Een mindere eigenschap is het feit dat hij nogal vergeetachtig is. Dat komt natuurlijk omdat hij zo druk bezig is, maar soms moet ik wel eens zeggen : ‘Peter, we hebben al iets gepland hé…’ (lacht). Hij zou absoluut niet zonder zijn agenda kunnen.”

Wat zou jij absoluut niet kunnen missen ?

“Mijn kinderen natuurlijk ! En wat materialistische dingen betreft : een wasmachine ! In een gezin met drie kinderen is dat echt onmisbaar. Vooral omdat ze alledrie sporten, hé. Er wordt hier toch wel wat vuilgemaakt, hoor (lacht).

door Ilse Peleman

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content