ZIT WEER IN DE SELECTIE MAAR OOK WEL EENS OP DE BANK BIJ AS MONACO.

Nabil Dirar kent ook minder gelukkige momenten in het prinsdom Monaco. Sinds zijn aankomst op 31 januari 2012 maakte de ex-speler van Club Brugge eerst kennis met de hardheid van de Franse tweede klasse, om in zijn tweede seizoen uit te vallen met een zware knieblessure, net toen zijn club op weg was om zich omhoog te hijsen naar de Ligue 1. Dat eerste seizoen in eerste klasse viel voor Dirar mager uit. Hij stond in de hoogste klasse voor het eerst aan de aftrap tegen Valenciennes, in mei, wedstrijd waarin hij ook scoorde. Dit seizoen kwam hij onder de nieuwe trainer Leonardo Jardim meteen aan de aftrap, maar dan wel op een positie die hem niet echt vertrouwd was: als rechtsback. Mathieu Faure van de plaatselijke krant Nice Matin zag die wedstrijd tegen Lorient. “Gezien het slechte resultaat (1-2) en zijn minder goeie prestatie verdween hij na de match uit de basis.”

Claudio Ranieri had het wel voor hem, maar kon zelden op hem rekenen door die knieblessure. Jardim heeft hem in de voorbereiding een paar keer op de flank gezet. In Londen presteerde hij erg sterk tegen Arsenal, met Yannick Ferreira Carrasco voor hem. Dirar heeft een grote motor, en daar houdt de nieuwe trainer volgens mij wel van. Ook omdat hij houdt van spelers met technisch vermogen, met wie je korte combinaties kan opzetten. Alleen lijkt het me op je 28e moeilijk om die omschakeling te maken. Ook al omdat Dirar vooral mooi wil voetballen, dribbelen, improviseren. Als rechtsachter oogde hij een beetje verloren, we zagen hem dribbelen in de eigen zestien meter, zijn positiespel was niet goed. Monaco voetbalt hoog en hij werd een paar keer in de rug gepakt bij tegenaanvallen.”

Dus staat Dirar ter discussie in het sterrenelftal dat wel zijn Colombiaanse sterspeler James Rodríguez zag vertrekken. “Ondanks zijn status van invaller rekent Monaco nog op Dirar”, verzekert Faure. “Het is ook een goedlachse speler die goed ligt in de groep en nooit problemen maakt.” Van de kleine incidenten die bij Club voor irritatie zorgden, is bij Monaco niets te merken. Hij is ook opnieuw opgeroepen voor de Marokkaanse nationale ploeg, die interlands speelt tegen Qatar en Libië. Desondanks blijft hij een anonieme speler in Frankrijk. “Hij arriveerde in tweede klasse toen Monaco tal van buitenlanders haalde. Daar kon hij zich niet echt onderscheiden. Daarna verhinderde die blessure hem om zich bij de promotie meteen op de voorgrond te spelen. Dus is Nabil Dirar vandaag veeleer een weinig gekende speler in Frankrijk.”

DOOR THOMAS BRICMONT

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content