Pauleta verkoos het bod van PSG boven dat van Lyon.

Dat de kampioen straks de Champions League speelt en PSG zelfs geen Europees voetbal, kon Pauleta niet beletten om in te gaan op het voorstel van de nieuwe Parijse coach Vahid Halilhodzic, die niet onder stoelen of banken stak dat hij de Portugees heel graag wilde. Pauleta tekende een contract voor drie jaar. PSG moet ook 8 miljoen euro overschrijven op de rekening van de Girondins, waar het contract van de spits nog een jaar liep. Pauleta koos uiteindelijk voor PSG omdat hij veel bewondering heeft voor de trainer.

De spits zelf zou naar verluidt in de Franse hoofdstad gedurende drie jaar 150.000 euro per maand verdienen. In deze crisistijden in het voetbal gaat het toch wel om indrukwekkende cijfers voor een speler die al dertig is. Maar voor Halilhodzic is leeftijd niet van belang. Zelf werd hij immers op 34-jarige leeftijd bij Nantes nog beloond met een Europese bronzen schoen voor de 28 goals die hij toen in de Franse hoogste klasse scoorde.

Pauleta zelf gaf via deze transfer alvast blijk van zijn gewiekstheid. Hij beseft heel goed dat een overstap naar de landskampioen niet eenvoudig zou zijn. Bij PSG kan hij rustig opbouwen in de eigen competitie, zonder meteen de loodzware druk te voelen ook op het Europese toneel te moeten scoren. Vorig jaar ondervond hij trouwens al dat het niet altijd makkelijk is om zowel nationaal als internationaal te schitteren. Ten tijde van de uitschakeling van Bordeaux in de Uefacup tegen Anderlecht ging hij zelfs door een behoorlijk diep dal.

PSG-voorzitter Francis Graille droomde ervan om Pauleta naast Ronaldinho in de spits te kunnen opstellen, maar zover zal het wellicht niet komen. Manchester United, de rijkste club ter wereld, die na de transfer van David Beckham naar Real Madrid nog op een grotere berg geld zit, besloot immers om de Braziliaanse wereldkampioen als transfercadeautje aan zijn fans aan te bieden. Ze zouden bereid zijn 25 miljoen euro voor hem neer te tellen. Maar PSG heeft voor zijn Braziliaanse topper nu een ander ideetje in petto. Het wil hem slijten aan Barcelona en in de deal de Argentijnse middenvelder Juan RománRiquelme betrekken, die dan in Parijs de foerier van Pauleta moet worden.

De Portugees scoorde voor Bordeaux op drie seizoenen in 98 competitiewedstrijden 65 goals. De vraag of hij bij PSG even goed zal doen, hangt ook af van wie naast hem zal spelen. “Daar dacht ik nog niet echt over na”, liet Vahid Halilhodzic alvast niet in zijn kaarten kijken. “Pauleta zal niet altijd 90 minuten spelen. Hij kan ook invallen. Naast hem hebben we nog goede spitsen zoals FabriceFiorèse en Diawara.” Coach en speler staan het komende seizoen alvast voor een zware verantwoordelijkheid. (PB)

MAURICIO POCHETTINO verlaat PSG voor Bordeaux. GREGORY PAISLEY, die vorig seizoen door Rennes aan Le Havre was uitgeleend, tekende voor drie seizoenen bij Sochaux. AUXERRE heeft de spitsenposities voor volgend seizoen ingevuld : Kanga Akale speelt in de plaats van de naar Inter vertrokken KhalilouFadiga, terwijl de bij Feyenoord gehaalde Bonaventure Kalou voor het gevaar vanaf de rechterkant zal moeten zorgen. LILIANLASLANDES tekende een tweejarig contract bij Nice. BENOIT CAUET (34) keerde terug uit Italië. De Torinomiddenvelder onderschreef een tweejarige verbintenis bij Bastia. LYON betaalde 5,5 miljoen euro om flankverdediger Anthony Reveillère over te nemen van Rennes. RAFAEL MARQUEZ, de Mexicaanse centrale verdediger van Monaco, gaat naar Barcelona voor 6 miljoen euro. (PB)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content