Gernot Rohr speelt een opvallende rol in het succesverhaal dat Nice momenteel schrijft.

Paris Saint-Germain is er niet in geslaagd om Nice te bedwingen. De rood-zwarten behouden dan ook hun plaats in de top van de klassering. En dat mag een echt mirakel heten na de onverkwikkelijke avonturen die de club de jongste seizoenen beleefde. Onder het bewind van voorzitter Milan Mandaric haalde het team de Franse beker binnen, maar het degradeerde ook naar tweede klasse. Bovendien had het te kampen met zware financiële problemen. Na de recente promotie naar de hoogste afdeling, kreeg de club pas op het allerlaatste nippertje een licentie. Niemand had er een cent op durven verwedden dat de Zuid-Franse ploeg zich zou kunnen handhaven in de D1. Maar zoals het er nu naar uitziet, zou dat toch wel eens kunnen lukken. En dat is in niet geringe mate de verdienste van Gernot Rohr.

De 49-jarige Duitser kan terugkijken op een rijk gevulde carrière. Als speler was hij actief voor Mannheim, Bayern München en Kickers Offenbach, alvorens naar Bordeaux te trekken. Daar groeide hij tussen 1977 en 1989 uit tot een van de boegbeelden van de club. Hij werd ook verantwoordelijk voor het opleidingscentrum van de Girondins en was drie keer coach van de eerste ploeg. Het was onder zijn leiding dat spelers als Zinédine Zidane en Christophe Dugarry volop tot ontbolstering kwamen en de finale van de UEFA-cup bereikten, na een opgemerkte campagne die startte in de Intertotocup.

Rohr keerde daarop terug naar de heimat om coach te worden van Eintracht Frankfurt. Maar omdat hij zich ondertussen veel beter thuis voelt in Frankrijk, bleef hij er niet lag. Hij ging aan de slag bij tweedeklasser Créteil, waar hij al na negen speeldagen ontslagen werd. Vorig seizoen kon hij niet weerstaan aan de lokroep van Nice, dat hij meteen naar de promotie leidde. “We hebben heel veel moeten opbrengen om te tonen dat we nog bestaan”, zegt Rohr. “De spelers hebben flink wat ingeleverd op de winstpremies, maar iedereen heeft de handen in elkaar geslagen en we bewijzen nu dat er met teamgeest veel mogelijk is. Ik ben fier op mijn spelers die eenvoudig en technisch verzorgd voetbal brengen en met veel inzet spelen. Alle spelers hebben de juiste spirit te pakken. Ze willen elke week bewijzen dat ze absoluut hun plaats bij de elite waard zijn.” (PB)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content