AC Ajaccio misloopt 4 miljoen euro aan televisierechten.

De competitie trekt in Frankrijk weer alle aandacht naar zich toe. De honger van de media naar informatie over wat bij de grote clubs en hun vedetten gebeurt, lijkt niet te stillen. Lyon, Monaco, Marseille en PSG krijgen dan ook de grootste stukken van de taart. Nochtans gebeuren er ook interessante en verrassende zaken in de onderste regionen. De clubs uit Corsica bijvoorbeeld streden vorig jaar op leven en dood voor het behoud. Bastia zakte weer naar tweede klasse en AC Ajaccio moest enorme inspanningen leveren om niet hetzelfde lot te ondergaan. De toekomst voor de club uit de stad waar Napoleon werd geboren, ziet er niet al te rooskleurig uit. De flamboyante trainer Rolland Courbis moest tot zijn ontzetting zelfs vernemen dat zijn club 4 miljoen euro televisierechten misloopt, omdat de club niet over een stadion beschikt dat beantwoordt aan het lastenboek van de eersteklassers.

“We hadden al maar het twintigste budget van de reeks. Hebben we dan nu het 21e ?” vroeg hij zich cynisch af. De fout ligt nochtans niet bij de Franse profliga, maar wel bij de lokale overheid die er door vaak te lang te aarzelen nog niet in slaagde het François-Cotystadion een grondige opknapbeurt te geven. Met zijn strafmaat kende de profliga dan ook geen genade. AC Ajaccio, dat al niet bepaald een bemiddelde club was, verliest daardoor een kwart van zijn budget.

Alle hoop is echter niet verloren, want de Corsicaanse club krijgt dat geld op het einde van het seizoen, als de clubleiding erin slaagt een coherent actieplan voor te leggen. “We laten de moed niet zakken en zullen de mouwen opstropen”, toont Courbis zich bijzonder strijdlustig. “Die financiële handicap betekent niet dat we niet meer kunnen nadenken. Ze hebben niet 25 procent van onze hersenen weggenomen. We zullen op een intelligente manier een strijdvaardige groep samenstellen.”

Courbis is enigszins verrassend nog altijd aan de slag bij AC Ajaccio. Na de afmattende en onzekere strijd voor het behoud had hij zich laten ontvallen dat hij moest stoppen of anders zou breken. Uiteindelijk gaf hij toch zijn woord om nog een seizoen aan te blijven. Daarna wil hij naar het buitenland vertrekken om zijn financiële problemen in orde te krijgen. Als gevolg van een geschil met de fiscus moet hij in Frankrijk immers de helft van zijn inkomsten in de staatskas storten. Eigenlijk voert hij dus dezelfde moeilijke strijd als zijn club. (PB)

Dominique Bijotat, de nieuwe trainer van Sochaux, volgt van nabij Mourad Meghni, een 21-jarige Franse middenvelder van Bologna. De Italiaanse club aarzelt echter om hem te laten gaan. Joao Miranda, een Braziliaanse centrale verdediger van Coritiba, werd aangeworven. Lyon wil Jérémy Toulalan, een middenvelder van Nantes, aanwerven. Guy Lacombe, de vroegere coach van Sochaux, werd vrijgesteld van alle verplichtingen. FernandoMenegazzo, een verdedigende middenvelder van Siena die vorig seizoen werd uitgeleend aan Catania, wordt nu verhuurd aan Bordeaux. Na een jaar kunnen de Bordelezen de aankoopoptie lichten. Rijsel heeft een nieuwe nummer 11 : de Marokkaan Hicham Aboucherouane, die overkomt van RAJA Casablanca. FC Metz kocht bij Ferençvaros de 22-jarige Hongaarse verdediger Szablocz Huszti, een international. Troyes is kandidaat om AlejandroLembo, de Uruguayaanse centrale verdediger van Betis Sevilla, over te nemen. (PB)

PB

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content