Borussia Dortmund rekent zich rijk.

Nadat het zich na negentien jaar nog eens plaatste voor de finale van de Duitse DFB-Pokal weerklonk alleen maar blijdschap bij Borussia Dortmund. Want doordat de tegenstander in de eindstrijd op 19 april in Berlijn Bayern München is, dat zich naar verwachting als toekomstig kampioen plaatst voor de Cham-pions League, lijkt de Westfalenclub voor een Europees ticket niet langer afhankelijk van de eventuele eindzege.

Aanvoerder Christian Wörns (35) wist dat die partij tegen tweedeklasser CZ Jena heel belangrijk was. “Onze wedstrijd van het jaar”, blikte de routinier nog even terug in die Welt. “Daarmee konden we ons seizoen redden.” Zo kan de financieel fel geplaagde club uit het Ruhrgebied straks na vier jaar zijn terugkeer vieren in de UEFA Cup. Een ferme opsteker voor de ploeg van coach Thomas Doll, die in het voorjaar van 2005 nog afstevende op een faillissement, maar dat ternauwernood ontliep. Ondertussen wordt door de fans met veel gevoel voor nostalgie teruggedacht aan 1989, toen onder aanvoering van Andreas Möller de beker werd gewonnen (4-1 tegen Werder Bremen), de CL-zege in 1997 (3-1 tegen Juventus) en de laatste titel in 2002.

CEO Hans-Joachim Watzke rekent zich rijk. De halve finale van de DFB-Pokal was goed voor 1,85 miljoen euro, de finale zorgt voor 2,5 miljoen euro als extra inkomsten. De Geschäftsführer rekende al uit dat bij deelname aan de UEFA Cup er minstens drie miljoen euro bijkomende sponsoring kan worden ingehaald. Ook sportief directeur Michael Zorc ziet mogelijkheden. “We stralen weer glans uit, ook naar eventuele nieuwkomers. Het opent perspectieven om onze groei verder te zetten. De hele regio streeft naar succes en goeie resultaten. We staan weer aan de zonnekant.”

De elf miljoen euro die Zorc ter beschikking heeft voor nieuwe spelers, zal de oud-speler vooral aanwenden ter versterking van de achterhoede. De clubleiding vindt dat de verdediging broodnodig een kwaliteitsinjectie behoeft. De Servische centrale verdediger Marko Basa (25) van het Franse Le Mans is een optie, maar moet zeven miljoen euro kosten. Na de eerdere aanwerving van de Hongaarse middenvelder Tamas Hajnal (ex-STVV) van Karlsruhe weerklinkt ook almaar vaker de naam van Khalid Boulahrouz (FC Sevilla), die tussen 2004 en 2006 bij HSV samenwerkte met Doll.

Duitsland won met veel beweging in zijn spel met 0-4 van Zwitserland. Miroslav Klose, Mario Gomez (2) en Lukas Podolski scoorden. Doelman Jens Lehmann (38) stelde zijn record scherper, want de invaller van Arsenal is nu sinds 22 augustus 2007 al 621 minuten ongeslagen bij de Mannschaft.

Hamit Altintop (Bayern München) brak tijdens de oefeninterland van Turkije tegen Wit-Rusland zijn middenvoetsbeentje. De 25-jarige middenvelder werd geopereerd en is zes tot zeven weken buiten strijd. Podolski (22) maakte bekend dat hij de invallersbank stilaan beu geraakt.

De wegen van VfL Bochum en manager Stefan Kuntz scheiden op het einde van het seizoen. De oud-international was sinds april 2006 in dienst bij de club. Voorzitter worden bij zijn oud-ploeg Kaiserslautern lijkt een optie.

Werder Bremen haalt bij Schalke 04 met jeugdinternational Pascal Testroet (17) een grote belofte weg. De spits vertrekt transfervrij en tekende een overeenkomst tot 2010. Het bestuur gaf ook zijn toestemming voor verbouwingswerken aan het Weserstadion. Voor het hele project wordt maximaal 60 miljoen euro uitgetrokken.

Afgelopen winter verhuisde Albert Streit (28) voor 2,5 miljoen euro van Frankfurt naar Schalke 04, maar de middenvelder geraakt momenteel niet verder dan de invallersbank. Hij overweegt een vertrek op het einde van het seizoen.

Tobias Willi (28), een middenvelder, liet zijn overeenkomst bij MSV Duisburg openbreken tot 2010. De Roemeense international Claudiu Niculescu (31), een spits, blijft zeker volgend seizoen.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content