Over de nieuwe Galácticos, met Kaká en Cristiano Ronaldo, is al heel wat inkt gevloeid, maar wie is eigenlijk die Chileense coach van de Koninklijke?

Alles krijgen zonder iets te vragen mag dan nog gemakkelijk zijn, niet iedereen vindt dat de meest aangewezen levenswijze. Ook ManuelPellegrini is er de man niet naar om alles klakkeloos te accepteren. De Chileense trainer is altijd een controlefreak geweest die graag alles superviseert. Bij Villarreal vormde dat geen enkel probleem. Hij had er zelfs zijn zegje over de nieuwe… spelersbus. Bij Real zal het er geheid anders aan toegaan. Daar zal hij zich moeten schikken naar de beslissingen van mensen die op de hiërarchische ladder een trapje hoger staan. Men mag er normaal gezien echter van uitgaan dat hij met twintig jaar ervaring als trainer over genoeg gezond verstand beschikt om zich snel de zeden en gewoonten van het ‘Witte Huis’ eigen te maken en dat hij zijn persoonlijke fierheid daar ondergeschikt aan zal maken. Pellegrini is naar Madrid gehaald door algemeen directeur JorgeValdano met een duidelijke opdracht: zijn spelers het korte combinatievoetbal – de toque – zodanig eigen maken dat ze er ook in de wedstrijden het publiek mee kunnen vermaken.

Pellegrini is een coach die vindt dat hij zich het best kan bewijzen met zijn trainingen. “Het werk van een trainer gebeurt voor 95 % in de week en voor 5 % in het weekend”, herhaalde hij al verschillende keren. Het publiek in het Santiago Bernabéustadion moet dan ook niet verwachten dat hij in de loop van een wedstrijd dadelijk zal reageren met een of andere tactische wissel. Op dat vlak is hij eerder van de conservatieve stempel: hij blijft erop vertrouwen dat de jongens die hij heeft aangeduid ook tijdens de wedstrijd een scheefgelopen situatie kunnen rechttrekken. Het heeft de grijzende Chileen tot nu toe geen windeieren gelegd. Hij werkte al in Chili, Argentinië, Ecuador en Spanje en boekte overal successen. Met Villarreal pakte hij in 2004-2005 zelfs de Intertotocup.

Hij start nu in Madrid in ieder geval met de ambitie om nog meer trofeeën te winnen, zeker omdat hij in zijn wedstrijdbriefings niet noodzakelijk op de zwakke punten van de tegenstanders zal moeten wijzen. In principe moet Real immers sterk genoeg zijn om in elke wedstrijd zijn eigen stijl op te leggen. Zelfs op de bank zal hij omringd zijn met vedetten en het laat zich raden dat de groentjes in de selectie slechts weinig kansen zullen krijgen. Bij Villarreal stuurde hij de jonge SantiCazorla ook al eerst ‘op ballingschap’ naar Recreativo Huelva om daar wat speelgelegenheid te krijgen.

Real had er vier miljoen euro voor over om Pelligrini los te weken bij Villarreal. Toen hij in Madrid werd voorgesteld, lichtte hij een tip van de sluiter over de manier waarop hij Real wil laten voetballen. “Ik wil dat de spelers veel aan de bal komen, veel in balbezit zijn en in elke wedstrijd het initiatief naar zich toetrekken.”

Vijf karaktertrekken

CarlosFernández, die Villarreal volgt in opdracht van het weekblad DonBalón, tekende de volgende vijf karaktertrekken op van Pellegrini.

(1) Elitair: door zijn familiale en professionele afkomst (zie kader) voelt Pellegrini zich beter thuis bij het gegoede deel van de bevolking dan bij volksmensen. Dat verklaart waarom hij nooit een echt innige band heeft gehad met de fans van Villarreal, dat uiteindelijk niet meer is dan een klein provinciaal stadje. De supporters konden wel zijn werk naar waarde schatten, maar hadden het omwille van de culturele kloof die tussen hen en de coach gaapte moeilijk om zich met hem te identificeren.

(2) Gesloten: Pellegrini waakt er altijd over om journalisten op afstand te houden. Alleen bij afgesproken persconferenties antwoordt hij op de vragen. Hij neemt niet deel aan debatten en laat informatie slechts druppelsgewijs los. Op die manier slaagt hij erin om de media onder controle te houden.

(3) Esthetisch: in alle omstandigheden let hij op zijn look en uiterlijk. Hij traint zijn lichaam door regelmatig te fitnessen, koopt vaak nieuwe kleren en valt bij publieke optredens op met zijn verzorgd taalgebruik. Zijn hang naar esthetiek blijkt ook uit het voetbal dat hij wil spelen: verzorgd en aantrekkelijk. Zijn trainingen zijn daar trouwens helemaal op gericht: de vele wedstrijdjes op de kleine ruimte verplichten de spelers om hun techniek te perfectioneren én precies en snel te combineren.

(4) Sereen: ook als iedereen dreigt zijn kalmte te verliezen, blijft Pellegrini opvallend rustig. Hij lijkt nooit voorbijgehold te worden door de gebeurtenissen en die rust straalt ook af op zijn team, waarin hij een boontje heeft voor spelers met ervaring en de nodige zelfdiscipline. Bij Villarreal was dat het geval met jongens als RobertPirès, JaviVenta en MarcosSenna. Jongeren opleiden gaat hem daarentegen minder goed af. Hij verliest nogal snel zijn geduld als hij dezelfde principes te vaak moet herhalen.

(5) Veeleisend: het gebeurt geregeld dat hij spelers die naast hun schoenen lopen een publieke bolwassing geeft. Zo moest de Uruguyaanse spits DiegoForlán, die onder zijn leiding uitgroeide tot Europees topscorer, soms genoegen nemen met een plaatsje op de bank. Pellegrini durfde het zelfs aan om de privileges van JuanRománRiquelme af te pakken, toen diens rendement niet meer voldeed.

Vier principes

JavierIrureta, de coach die jarenlang Deportivo La Coruña leidde, en uitgroeide tot boegbeeld van die club, stipt een aantal meer technische kenmerken van de aanpak van Pellegrini aan.

(1) Trouw aan zijn principes: hij heeft altijd gezworen bij kort combinatievoetbal en een echte Zuid-Amerikaanse aanpak. Dat laatste betekent: stevige centrale verdedigers die hard op de man spelen en flankverdedigers die een hele wedstrijd de lijn willen afgaan. Hij kiest ook heel goed zijn middenvelders, zodat hij het spel naar zijn hand kan zetten zoals hij wil.

(2) Offensief voetbal: hij gaat uit van een 4-4-2, maar kan daar tactische varia-ties in leggen, echter altijd met de bedoeling om offensief te spelen. De spitsen profiteren daar het meest van. Afgelopen seizoen kon JosebaLlorente profiteren van de vele kansen die de middenvelders voor hem konden creëren.

(3) Buitenspelval: in het defensieve compartiment speelt Pellegrini graag op buitenspel. De centrale verdedigers spelen behoorlijk hoog en aarzelen niet om een stapje vooruit te zetten. Tijdens de trainingen wordt daar bijzonder veel aandacht aan besteed. Dat de coach vaak met Zuid-Amerikaanse centrale verdedigers werkte, hielp hem in die benadering, want die zijn het al sinds hun prille jeugd gewoon om zo te voetballen.

(4) Waarden van de groep: bij Pellegrini gaat het collectief altijd voor op het individu. Hij heeft al vaak meningsverschillen met bepaalde spelers opgelost, zonder dat dit de groepsgeest aantast. Dankzij zijn opvoeding slaagt hij erin om de waarden van de groep op zijn spelers over te brengen.

door juan carlos casas

Voetballers die naast hun schoenen lopen, geeft hij geregeld een publieke bolwassing.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content