Opgericht: 1974

Voorzitter: Louis Nicollin

Stadion: La Mosson (35.500 plaatsen)

Website: www.mhscfoot.com

Duurste transfer ooit: Daniel Congré (5 miljoen euro, FC Toulouse, 2012)

Palmares: 1 titel, 1 beker

Vorig seizoen in de CL: –

Hoe gekwalificeerd? rechtstreeks geplaatst voor de poulefase

Vedette: Younès Belhanda

Er werd lang gedacht dat Belhanda als eerste zou vertrekken bij Montpellier. De flamboyante voorzitter Nicollin had immers verklaard dat zijn spelverdeler een flink pak sterker was dan Hazard. De technisch sterke nummer 10, die even handig is met de bal aan de voet als in de afwerking en die op aangeven van Gerets voor de Marokkaanse nationale ploeg heeft gekozen, is uiteindelijk gebleven om de CL te kunnen spelen. Maar hij heeft zo veel progressie gemaakt dat hij nog hooguit één jaar of zelfs zes maanden bij de landskampioen zal blijven.

TACTIEK

Aangezien bij Montpellier enkel Olivier Giroud vertrok – naar Arsenal – zal het team eigenlijk met hetzelfde basiselftal en hetzelfde systeem spelen als vorig seizoen. De club weet nochtans heel goed dat het vrijwel onmogelijk wordt om in de Ligue 1 hetzelfde resultaat te boeken. PSG heeft zich immers enorm versterkt en de wedstrijden in de Champions League zullen normaal veel energie kosten aan de club die van alle Franse eersteklassers slechts het tiende grootste budget heeft.

Als vervanger voor Giroud rekent Montpellier op de Argentijn Emanuel Herrera, die in Chili aan de slag was. Die is wel minder atletisch gebouwd dan de vertrokken spits en zijn teamgenoten zullen zich aan zijn specifieke kwaliteiten moeten aanpassen. Herrera kan natuurlijk wel rekenen op het harde werk van John Utaka (ex-Portsmouth), die alleszins op een defensie kan wegen.

De verdediging blijft identiek aan die van vorig seizoen met Jourdren in doel, een zeer stevige centrale as met de ervaren Hilton (ex-Marseille), de veelbelovende Yanga-Mbiwa en de offensieve backs Henri Bedimo en Garry Bocaly. De nieuwkomer op het middenveld, Anthony Mounier, kan op rechts spelen. Normaal zal het middenveld verder blijven bestaan uit het jonge trio Belhanda-Saihi-Cabella.

TRAINER

René Girard, die tijdens zijn spelerscarrière een betrouwbare verdediger was bij Bordeaux, moest tot zijn 58e wachten om als coach te schitteren. Na tien jaar gewerkt te hebben bij de Franse voetbalbond – met name als assistent van Roger Lemerre en als beloftecoach – kwam hij in 2009 naar het toen pas gepromoveerde Montpellier. Vooral met het talent uit het eigen opleidingscentrum verrichtte hij uitstekend werk (finale van de ligabeker in 2010 en landskampioen in 2012). Zijn verkiezing tot Trainer van het Jaar was voor hem een mooie revanche en een laattijdige bekroning.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content