Willen de grote clubs Monaco uit de Division 1 houden ?

Monaco beleeft op het sportieve vlak een uitstekende competitiestart. Met 19 punten staat het alleen aan de leiding van de D1. Spijtig genoeg wordt die sportieve hausse overschaduwd door een rel met de grote Franse clubs, Lyon en Marseille op kop. Het is overal economische crisis en alle middelen zijn goed om geld in het laatje te brengen. Nog maar onlangs konden de eersteklassers bedingen dat ze niet meer verplicht werden om een centre de formation te financieren. Nu proberen Lyon en Marseille Monaco aan te pakken. Zij beschuldigen de club uit het prinsdom van competitievervalsing. In Monaco genieten de spelers een fiscaal gunstig klimaat en dat maakt vaak het verschil bij de keuze voor een club. Zo bleef bijvoorbeeld Shabani Nonda bij Monaco, ondanks mooie aanbiedingen van Lyon en Marseille. De spelers willen niet graag naar een omgeving verhuizen waar ze zwaardere belastingen moeten betalen op hun inkomen. Dat schoot in het verkeerde keelgat bij de grote Franse clubs. De komst van Fernando Morientes naar Monaco was de spreekwoordelijke druppel. Zeker omdat de Monegasken heel wat financiële problemen kenden vorig seizoen.

Als de stand zo blijft zoals hij nu is, zou Monaco een ticket voor de Champions League bemachtigen en dat staat dan weer gelijk aan een fortuin aan inkomsten. Dat steekt nog meer de ogen uit.

Wordt deze club dan enkel getole- reerd omwille van zijn geld ? De club staat al ingeschreven bij de Franse bond sinds 1924 en bezit na Marseille en Saint-Etienne de rijkst gevulde palmares. En Monaco kost ook niets aan de belastingbetaler en zorgt dus ook niet voor een groter gat in de sociale kas. Integendeel, de club voegt juist extra internationale uitstraling toe aan de Franse competitie. Maar daar hebben Lyon en Marseille lak aan. Voor hen telt enkel de dominantie in eigen land. De voetbalwereld kan soms hard zijn. ( PB)

ERIC HASSLI verbrak zijn contract met Metz, dat verdediger Mehdi Méniri (26 jaar) aanwierf. MONACO : de Russische hoofdsponsor Fed- cominvest werd vrijgesproken van alle vermeende beschuldigingen. AJACCIO kondigde de komst aan van een oude bekende van Brugge en STVV : Dalibor Mitrovic. (PB)

TOPSCHUTTERS : 1. Niang (Straatsburg) Manchev (Rijsel), Drogba (Marseille) 5 goals ; 4. Bamogo (Montpellier), Cissé (Auxerre) 4 goals.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content