Vorig seizoen kampioen geworden zonder overschot aan kwaliteit was het duidelijk dat de spelerskern grondige wijzigingen moest ondergaan, wilde Cercle Brugge na zes jaar tweede klasse een kans maken om op het hoogste vlak het behoud te kunnen verzekeren. Bij Club Brugge werden doelman Peter Mollez (20) en de centrale verdediger Jimmy De Wulf (23) gehaald. De middenvelders Harold Meyssen, Andreas Vlahos en Djordje Svetlicic komen respectievelijk van Standard, uit Nieuw-Zeeland en van GBA. Een bijkomende centrumspits wordt nog gezocht, alsook nóg een middenvelder. Dat zullen er dan zeven zijn. Roman Vonasek is weg, Giovanni Dekeyser en Sam Demeester zijn dat nog niet.

Verdediging

Handicap kan zijn dat Cercle niet over een doelman beschikt met ervaring in eerste klasse. In plaats van er één aan te werven, werd er uiteindelijk geopteerd om wat meer geld in veldspelers te steken en Ricky Begeyn na een heel goed seizoen in tweede klasse een kans te geven om verder te groeien naar het vereiste topniveau. Heeft goeie voeten, goeie reflexen en is ook goed op centers, maar heeft het nadeel dat hij zeer emotioneel is. Moet concurrentie krijgen van Peter Mollez, een belofte van Club Brugge.

Vorig seizoen deed Cercle het achterin met vier in zone, maar op zoek naar stabiliteit van de achterste linie werd in de voorbereiding ook met drie centrale verdedigers gespeeld. Het zit ook niet dik in de echte, defensief betrouwbare backs. Kapitein Denis Viane is dat wel. Is zowel links als rechts inzetbaar, maar de eerste speeldag op Heusden-Zolder geschorst. Kader Camara is jong, sterk, snel en hard ; hij kent soms uitstekende periodes, maar kan ook opeens de concentratie verliezen – gevaarlijk voor een verdediger van een ploeg die zelden overschot zal hebben. Links is Kristoff Van Robays geen echte verdediger en ook geen aanvaller, hij is met zijn inzet en loopvermogen het best als hij de flank alleen kan bestrijken. Svetlicic was rechtsback bij Germinal Beerschot, maar Jerko Tipuric ziet hem het liefst als middenvelder spelen.

In het centrum is Jimmy De Wulf een certitude. Hij gaf in de voorbereiding blijk van sober en efficiënt spel, rust aan de bal ook. Mohamed Kanu heeft als centrale verdediger het nadeel dat hij klein is, en Bram Vandenbussche is een mandekkerstype dat wel eens problemen kent met balgeoriënteerd dekken. Johnny Nierynck is nog een maand out na een kraakbeenoperatie aan de knie.

Middenveld

Cercle haalde drie nieuwe middenvelders, drie spelers die rustig zijn aan de bal : Andy Vlahos (links), Harold Meyssen (centrum) en Djordje Svetlicic (rechts). De kleine Australiër Vlahos kan een bal bijhouden, in de combinatie betrokken worden en een actie maken, maar lijkt vooralsnog de kracht te missen voor de tegenaanval, en zeker om de hele linkerflank voor zijn rekening te nemen. Meyssen geniet centraal een vrije rol. Is zeer balvast en behoudt goed het overzicht. Uitstekende pass, dito schot.

In zijn rug opereerden tot nu toe vooral Vital Borkelmans (links) en Mohamed Berthé (rechts). Borkelmans is ondertussen 40 geworden, maar kan de ploeg met zijn mentaliteit, motivatie en loopvermogen nog diensten bewijzen. Berthé, van nature een offensief ingestelde speler, blijkt zich met zijn gestalte, kracht en werklust ook als buffer voor de verdediging nuttig te kunnen maken. Op de rechterkant moet Svetlicic voor diepgang zorgen. Alternatieven voor de posities op de flanken zijn Kader Camara, Kristoff Van Robays en Jan Masureel ; Sébastien Stassin en Tomas Labun zijn dat voor deze centraal. Frédérik Boi kan alle plaatsen op het middenveld spelen.

Aanval

Met Kristof Arijs beschikt Cercle alleszins over een pijlsnelle spits. Altijd op de loer, randje buitenspel, attent en snel op de bal in de zestien, hard schot. Het is hoe dan ook een troef voor een ploeg, al maakte de man tot nu toe alleen goals in lagere afdelingen. Zo ook Ole Budtz, nuttige, kopbalsterke aanvaller die vorig seizoen heel veel progressie maakte, maar voor een echte centrumspits nog veel beter zijn lichaam moet leren te gebruiken. Vandaar de zoektocht naar een balvaste centrale aanvaller. In afwachting bleek de vaardige, tweevoetige flankaanvaller Andy Vlahos een alternatief, maar die moet je met zijn 171 centimeter natuurlijk niet in de lucht aanspelen. Kenneth Notte is een jeugdproduct. Beweeglijk, snel, hardwerkend.

Conclusie

Als Cercle achterin stabiliteit vindt en ook nog de beoogde balvaste verdedigende middenvelder en de balvaste centrumspits kan halen, zou de gedoodverfde zakker wel eens een flexibele en moeilijk te bespelen ploeg kunnen worden. Als. Als, ook omdat eerste klasse voor nogal wat spelers nieuw is en de praktijk nog moet tonen tot wat ze op dit niveau in staat zijn.

door Christian Vandenabeele

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content