José Cobos is aan zijn zeventiende seizoen in Frankrijk toe.

José Cobos, de speler van Nice, is 36 jaar en 3 maanden en heeft ervaring te koop. Hij startte zijn carrière in 1988 bij Strasbourg. Tussen 1993 en december 1996 speelde hij bij PSG om daarna tot 1998 te verkassen naar Espanyol Barcelona. Na een seizoen bij Toulouse (1998-1999) is hij nu aan zijn zesde seizoen begonnen bij Nice. “Als ik me ergens goed voel, dan blijf ik”, verklaarde hij aan France-Football. “Zeven jaar geleden dacht ik aan stoppen. Ik had toen verschrikkelijk veel last van mijn achillespezen en werd elk jaar een kilogram zwaarder. Bij Toulouse heb ik mezelf dan ingeprent dat ik een inspanning moest doen om mijn carrière weer op het juiste spoor te krijgen.

“Ik heb een kuur gevolgd in het Italiaanse Merano en verloor zowat 9 kilogram. Ik heb er kennisgemaakt met de zogenaamde faciatherapie om spanningen te behandelen. Ik doe nu twee dergelijke sessies per week. Dat kost wel telkens 100 euro, maar ik voel me er heel goed bij. Ik heb er alles voor over om fit te blijven. In de sport moet je in de eerste plaats altijd voluit gaan om te winnen. Op het veld zou ik zelfs mijn moeder tackelen. Ik heb altijd veel temperament gehad, maar vooral in Parijs heb ik geleerd dat het eigenlijk verboden is om te verliezen. Naast het veld gedraag ik me heel anders. Ik ben ook zeer gelovig. Voor elke wedstrijd bid ik om God te danken dat ik dit beroep mag uitoefenen en elke maandagavond ga ik naar bijbellezingen. Door mijn geloof ben ik toch ook wat verdraagzamer en laat ik mijn temperament niet de bovenhand nemen.

“Ik heb ook al aan de toekomst gedacht. Met twee vrienden uit de Elzas opende ik een restaurant in Cannes. Maar als het even kan, wil ik toch ook in het voetbal blijven. Ik wil mijn trainersdiploma’s halen en de club polste me al om het opleidingscentrum te leiden. Momenteel wil ik dat echter nog niet doen. De zin om zelf te spelen is nog te groot.”

Frankrijk

Luigi Pieroni mocht in de 78e minuut op het veld komen en gaf de beslissende pass bij het enige doelpunt van Auxerre tegen Caen. Bij die ploeg speelde Steve Dugardein de volle 90 minuten. Hij kreeg ook een gele kaart. Zijn teamgenoot Grégory Dufer viel in in de 78e minuut. Fabrice Fiorèse, de offensieve middenvelder van PSG die ruzie heeft met coach Vahid Halilhodzic, staat in de belangstelling van Sochaux. De vraagprijs van PSG – 3 miljoen euro – is echter te hoog voor de geel-blauwen. Lyon staat op het punt de Braziliaanse spits van Porto Alegre, Nilmar, aan te trekken voor een bedrag van om en bij de 5,7 miljoen euro.

TOPSCHUTTERS : 1. Frei (Rennes) 4 goals ; 2. Chamakh (Bordeaux), Tum (Metz), Keita (Lens), Pagis (Strasbourg) 3 goals.

(PB)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content