Hij is 22 en stervoetballer bij Manchester United. Zaterdag speelt Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro met Portugal tegen België. Portret van een virtuoze, geniale en grillige voetballer.

Er is een grote kans dat Ronaldo wordt verkozen tot beste jonge speler van het toernooi, ondanks zijn duikelingen, mooiejongenmaniertjes en pruilerig gedrag. Momenteel staat hij eerste in de verkiezing, doe wat nodig is, stem op Luis Valencia. Het maakt niet uit of je Valencia hebt zien spelen of niet, stop Ronaldo gewoon. Stuur dit door naar elke echte voetbalfan.

Met deze e-mail probeerden Engelse supporters de verkiezing van beste jongere op het wereldkampioenschap in Duitsland te boycotten. Zij spuwden Cristiano Ronaldo uit. De Portugese wonderboy had het verkorven toen hij in de kwartfinale van Engeland tegen Portugal bij scheidsrechter Horacio Elizondo een kaart vroeg voor Wayne Rooney, zijn collega bij Manchester United. Elizondo trok rood voor Rooney. Ronaldo knipoogde daarop samenzweerderig naar zijn Portugese ploegmakkers op de bank. De onverbiddelijke camera’s registreerden alles. Tot op dat moment stond het supertalent comfortabel aan de leiding in de polls voor beste jongere van het WK. Maar de wraakactie van de Engelse fans had succes en de nobele onbekende Ecuadoraan Luis Valencia haalde de Portugees in. De FIFA paste uiteindelijk een mouw aan de zaak door zelf de beste jongere te kiezen. De prijs ging naar de Poolse Duitser Lukas Podolski. Die had wel drie doelpunten gemaakt en geen onaardig toernooi achter de rug, maar hij kon geen stempel op een wedstrijd drukken zoals Cristiano Ronaldo dat wel kon.

Wonderkind

Cristiano groeide op als jongste telg van een arm gezin met vier kinderen op Madeira, een eiland op duizend kilometer van Portugal. Madeira staat vooral bekend om de gelijknamige versterkte wijn, de espada – een lange zwarte vis – en nu dus ook om Ronaldo. Zijn vader Diniz gaf Cristiano de tweede naam ‘Ronaldo’ naar zijn favoriete acteur : Ronald Reagan.

Al van jongs af is de bal Cristiano’s beste vriend. Hij begint zijn loopbaan bij de lokale voetbalclub Andorinha, waar zijn vader Diniz materiaalman is. Het verhaal gaat dat hij in jeugdwedstrijden vaak vanaf de eigen helft naar het vijandelijke doel dribbelde, tegenstander na tegenstander passeerde en niet één keer een ploeggenoot aanspeelde. Mozart op noppen.

Wat er ook van zij, als prille tiener is Ronaldo gegeerd wild. Maritimo, de grootste club van Madeira, en Sporting Lissabon liggen op vinkenslag. De anekdote wil dat Sporting de eerste ploeg van Andorinha een nieuwe uitrusting aanbood. Materiaalman Diniz was zodanig gecharmeerd dat hij niet twijfelde. Op zijn twaalfde verhuist Ronaldo naar het vasteland, waar hij ingeschreven wordt in de jeugdopleiding van Sporting Lissabon, die sterren als Luis Figo en Paolo Futre heeft voortgebracht.

De timide Cristiano krijgt het hard te verduren. De andere jongeren lachen hem uit met zijn eilandaccent. Bovendien zit de rest van zijn familie duizend kilometer van hem verwijderd. Hij moet zich alleen redden en dat vertaalt zich soms in agressief gedrag. Zo bedreigt hij een lerares met een stoel nadat hij voor de zoveelste keer uitgelachen is met zijn accent. Die moeilijke periode verklaart wellicht de provocerende attitude die hij zich nu nog soms op het veld aanmeet. Maar de periode hardt hem ook en zal hem later in staat stellen om, nog steeds als tiener, te aarden in het ruige Manchester.

Op zijn zeventiende speelt hij zijn eerste wedstrijd voor Sporting Lissabon tegen Moreirense. Het wordt een droomdebuut. Hij scoort twee keer en speelt een weergaloze wedstrijd. Vanaf dat moment is de jongen met het lachwekkende accent de publiekslieveling. Bij Sporting speelt hij aan de zijde van onder anderen superspits Mario Jardel en Ricardo Quaresma, een ander groot talent.

Nummer 7

In de zomer van 2003 speelt Sporting Lissabon een galawedstrijd tegen Manchester United om het nieuwe Estadio Alvalade XXI in te huldigen. Sporting verslaat Manchester met 3-1 en zowel op de linker- als op de rechterflank laat de dan achttienjarige Cristiano Ronaldo zijn kunstjes zien. Alex Ferguson is onder de indruk. Op de terugvlucht dringen zijn eigen spelers er bij hem op aan om Ronaldo naar Old Trafford te halen.

Hoewel Manchester United een samenwerkingsakkoord heeft met Sporting Lissabon, moet het toch nog 17,5 miljoen euro ophoesten om andere gegadigden zoals Juventus, Chelsea en Real Madrid af te houden. De Portugees wordt meteen de duurste tiener in de Engelse competitie. Bij de Red Devils vraagt hij het nummer 28, maar geeft Ferguson hem het legendarische nummer 7 van George Best, Bryan Robson, Eric Cantona en David Beckham, die net Manchester verruild had voor Real.

Het nieuwe nummer 7 mag een eerste keer proeven van de Premier League in een thuiswedstrijd tegen de Bolton Wanderers. Een halfuur voor het einde staat het 1-0 voor Manchester. Ronaldo valt in. Met duizelingwekkende dribbels laat hij de Boltonverdedigers alle kleuren van de regenboog zien en Manchester wint de wedstrijd uiteindelijk met 4-0. De Britse pers is laaiend enthousiast. Ferguson verklaart net na de wedstrijd dat Ronaldo de beste speler van de wereld kan worden …

Aanvankelijk hebben Ferguson en hulptrainer Carlos Queiroz wel de nodige moeite om de individualistische balgoochelaar in dienst van de ploeg te laten spelen. Ze schaven ook aan zijn kopspel en zijn linkervoet. De Portugese puber leert en maakt progressie.

De enige prijs die Ronaldo tot nog toe met Manchester pakte, was de FA Cup in 2004 tegen Milwall. De Mancunians winnen de finale met een droge 3-0. Ronaldo maakt de eerste goal … met het hoofd. Na drie magere jaren lijkt het huidige seizoen veel goed te gaan maken : Manchester stevent af op de titel en doet nog mee in de Champions League én de FA Cup.

Eusébio geëvenaard

In augustus 2003 maakt de wonderboy uit Madeira zijn debuut in de nationale ploeg tijdens een oefenpot tegen Kazachstan. In voorbereiding op het EK 2004 speelt Portugal als gastland immers uitsluitend vriendschappelijke wedstrijden. Op het EK zelf maakt Ronaldo twee doelpunten : in de openingswedstrijd tegen Griekenland (1-2) en in de halve finale tegen Nederland (2-1). In de finale tegen de stugge Grieken kan ook Ronaldo de ban niet breken. Een counterdoelpunt van Angelos Charisteas dompelt de natie in rouw.

Op het WK 2006 in Duitsland maakt Ronaldo indruk. Tegen Iran zorgt hij vanop de stip voor de 2-0. Zijn eerste WK-goal. In de fel bevochten achtste finale tegen Nederland moet hij na een goed halfuur naar de kant. Doodschoppen van Mark van Bommel en Khalid Boulahrouz hebben het supertalent gekraakt. Hij verlaat huilend het terrein, net nadat zijn ploegmakker Maniche met een prachtig doelpunt het lot van Nederland bezegeld had. In de al even dramatische kwartfinale tegen Engeland is Ronaldo opnieuw van de partij. Na 120 minuten staat er geen enkel doelpunt op het scorebord. Penalty’s. Ronaldo, 21 op dat moment, zet de vijfde en beslissende strafschop om en plaatst Portugal daarmee voor de halve finale. Een historisch resultaat en evenaring van de beste Portugese prestatie op het WK van 1966, toen met zwarte panter Eusébio in de rangen. In de halve finale moeten de Portugezen met 1-0 de duimen leggen tegen ‘de Franse veteranenploeg’. Tijdens de wedstrijd fluiten de Franse supporters Ronaldo bij elk balcontact uit. Op die manier laten ook zij hun afkeer blijken voor zijn gedrag ten opzichte van Rooney.

Ook de Britse pers neemt de jonge Portugees zwaar op de korrel. Zo verspreidt The Sun een dartsbord met een foto van de na de uitsluiting van Rooney knipogende Ronaldo. Zijn terugkeer naar de Engelse competitie lijkt onmogelijk geworden. Het wordt helemaal moeilijk wanneer Ronaldo tijdens het WK openlijk zijn liefde verklaart voor de Primera División, meer bepaald voor Real Madrid. Ietwat ongepast gezien zijn contract bij Manchester tot 2010.

Maar de storm gaat liggen en Ferguson kan zijn nummer 7 overtuigen om te blijven. En met resultaat. Ronaldo speelt zijn beste seizoen ooit en staat met zestien treffers zelfs tweede in de topschuttersstand, net achter Didier Drogba. Voetbalanalist Tony Cascarino liet onlangs in The Times nog het volgende optekenen : ” Ronaldo’s so good right now, he’s making even Wayne Rooney look average.

In januari 2007 ontvangt Ronaldo de trofee van Portugees sportman van het jaar 2006. Hij volgt Nuno Gomes (2005) en José Mourinho (2004) op.

Privé

Ook de prestaties van Ronaldo naast het veld zijn niet onbesproken. Hoewel hij er zelf nooit met een woord over rept, zou hij relaties achter de rug hebben met fotomodel Jordana Jardel en de Portugese ankervrouw Merche Romero, negen jaar ouder dan Ronaldo. Nog onlangs werd soapactrice Gemma Atkinson aan hem gelinkt, maar dat gerucht ontkrachtte hij zelf.

In september 2005 krijgt hij een zware klap te verwerken met de dood van zijn vader. Een maand later beschuldigt een vrouw hem van verkrachting, maar de aanklacht wordt geseponeerd en Ronaldo gaat vrijuit.

Als beroepsvoetballer moet je je natuurlijk verzorgen, maar volgens sommige bronnen is Ronaldo geobsedéérd door zijn lichaam. Zo beweert zijn ploegmaat Patrice Evra dat de Portugees als enige een spiegel in de kleedkamer heeft hangen en dat hij uren bezig is met zijn haar en zijn uiterlijk. Zijn ploegmaats zouden hem daarom ‘Playboy’ noemen.

Met onderhandelingen over een nieuw contract dat de Portugees in de komende vijf jaar een inkomen van 35 miljoen euro zou garandaren, moet hij in ieder geval niet op een potje gel meer of minder kijken.

Maar Ronaldo krijgt niet alleen geld, hij geeft het ook weg. De tsunami-ramp in december 2004 liet hem niet koud. Hij bezocht de rampgebieden en zamelde een niet onaardig bedrag in door zijn eigen sportgerief te veilen. Bovendien liet hij in juni 2005 een elfjarig jongetje dat de tsunami overleefde, samen met zijn vader overvliegen om een WK-kwalificatiematch bij te wonen. Een gouden gebaar van een jongen met gouden voeten.

door steve van herpe

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content