De voorbereiding van Milan verloopt desastreus.

Sinds de herneming van de trainingen komt er van bij AC Milan enkel maar slecht nieuws. Spits MarcoBorriello moest op de operatietafel omdat hij de meniscus van zijn rechterknie scheurde. De verwachting dat hij eind september opnieuw speelklaar zou zijn, blijkt nu te optimistisch. Onder-tussen traint verdediger AlessandroNesta niet mee als gevolg van een rugblessure. Het ziet er steeds meer naar uit dat hij onder het mes zal moeten, want de therapie die hij volgt, werpt geen vruchten af. De Georgische verdediger KakhaKaladze kwam bij het begin van de voorbereiding in Antwerpen bij de befaamde dokter Martens klagen over de meniscus van de rechterknie. Hij kreeg te horen dat hij niet noodzakelijk moet worden geopereerd, maar dat hij behoorlijk zal afzien. Dat blijkt ondertussen ook op het veld, waar hij niet voldoende rendement haalt om een basisplaats te verdienen.

“Oefenduel of niet, Milan mag nooit met 5-0 verliezen”, las algemeen directeur AdrianoGalliani na de nederlaag tegen Chelsea zijn coach CarloAncelotti de levieten. Die heeft het momenteel helemaal niet onder de markt. Zijn tactische vondsten, zoals het centraal achterin posteren van MarcoAmbrosini, draaien uit op een flop en hij stak zijn middelvinger op toen hij het slachtoffer werd van spreekkoren, die zongen dat “een varken niet kan coachen.” Voor één keer verloor hij dus zijn legendarische kalmte en flegma. “Het was de eerste en de laatste keer dat ik op die manier heb gereageerd”, verklaarde hij naderhand. “Het was mijn antwoord aan een klein groepje mensen dat eigenlijk niet weet wat ze doen en beter thuis zou blijven.”

Ancelotti heeft ondertussen ook al begrepen dat hij het zonder Kaká zal moeten doen. De supervedette blijft hinder ondervinden van de linkerknie waaraan hij eind vorig seizoen is geopereerd. Het is om die reden dat hij niet vertrok naar de Olympische Spelen, waarvoor Milan al Pato, Ronaldinho en IgnazioAbate, een jonge middenvelder die nu de nodige diensten zou kunnen bewijzen, had moeten laten afreizen. Op het toernooi in Moskou werd rond de afwezigheid van Kaká nog mist gespoten. Men had het over een koortsaanval en problemen met administratieve formaliteiten, maar de Braziliaanse aanvallende middenvelder is wel degelijk geblesseerd en zal wellicht de start van de competitie missen.

Adrian Mutu (29), de Roemeense spits, die bij veel ploegen in de belangstelling stond, nadat hij vorig seizoen in 29 duels zeventien keer raak trof, zal uiteindelijk tot in 2012 bij Fiorentina blijven. Een van de foeriers die hem moet bevoorraden is Sergio Bernardo Almirón (27). Die is voor één seizoen uitgeleend door Juventus. De ploeg uit Turijn betaalde vorig seizoen negen miljoen euro om de Argentijn over te nemen van Empoli, maar omdat hij zo weinig speelkansen kreeg, verhuisde hij na de winterstop voor een half jaar naar Monaco.

Javier Zanetti (35), de Argentijn die na een opleiding bij Banfield in zijn thuisland al sinds 1995 in de verdediging of op het middenveld van Inter speelt en al sinds 1999 aanvoerder is, verlengde zijn contract tot in 2011.

Na de jaarrekeningen van 2003, 2004 en 2005 te hebben nageplozen, beschuldigde het gerecht voorzitter Franco Soldati van Udinese, net als Gino Pozzo, de zoon van de sterke man van de club, en Pierpaolo Marino, de vroegere algemene directeur die nu voor Napels werkt, van de uitgifte van valse facturen om zo belastingen te ontwijken. Voor aangekochte spelers zou systematisch een hogere prijs in de boeken zijn gekomen, voor verkochte spelers systematisch een lagere. Ondertussen bevestigde de club wel de komst van Nikolaj Vuyadinovich(22), de Russische centrale verdediger van CSKA Sofia. De speler met Montenegrijnse roots kreeg zijn opleiding bij Rode Ster Belgrado en speelde slechts één seizoen in Bulgarije, maar heeft ondertussen wel een Bulgaars paspoort.

Alex Manninger (31), de Oostenrijkse internationale doelman, die Udinese in juli overnam nadat hij twee jaar bij Sienna speelde, verlaat de club alweer, want hij tekende voor vier jaar bij Juventus.

Sampdoria betaalde 1,8 miljoen euro voor de 24-jarige linksback Jonathan Bottinelli. Die kreeg bij San Lorenzo de Almagro in drie seizoenen liefst 29 gele en drie rode kaarten.

Een fan van Napels die verontwaardigd was over de racistische spandoeken die supporters van Inter bij zich droegen, en waarop denigrerende uitspraken als “Napels, riool van Italië” en “Napolitanen zijn teringlijders” te lezen waren, diende klacht in bij het gerecht. De rechter gaf hem gelijk en veroordeelde Inter tot het betalen van een boete van 1.500 euro. Het is misschien een symbolisch bedrag, maar het zal hopelijk het aantal van die spandoeken doen verminderen.

NICOLAS RIBAUDO

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content