Zaterdag spelen de Rode Duivels in Sarajevo tegen Bosnië-Herzegovina een kwalificatiewedstrijd voor het WK 2006 in Duitsland die absoluut moet worden gewonnen. Wat moeten we weten over Bosnië-Herzegovina ? Vraag het aan international Mirsad Beslija en zie, de stilste aller Genkspelers blijkt zowaar een praatvaar.

Waarom zou Bosnië het België moeilijk kunnen maken ?

Mirsad Beslija : “Het is een wedstrijd tussen twee ploegen die absoluut moeten winnen, dus dat wordt een heel moeilijke wedstrijd. Maar voor Bosnië ziet het er niet goed uit, want wij moeten zes basisspelers missen : Halilovic, Grlic, Bajic en ikzelf zijn geschorst en Salihamidzic en Konjic moeten geopereerd worden.”

Hoe breed is de Bosnische selectie om die verliezen op te vangen ?

“Dat is moeilijk te zeggen, want spelers op andere posities moeten uitspelen is niet honderd procent hetzelfde als ze vervangen. Dat zijn grote problemen, want de competitie in Bosnië is niet zo goed – veel spelers houdt de trainer niet achter de hand. Dus dit wordt misschien wel de beste kans voor de Belgische ploeg om te winnen.”

Wie of wat vrezen jullie bij de Belgen ?

“Ik zag de wedstrijd tegen Griekenland : daar hebben de drie spitsen – de twee Mpenza’s en Pieroni – heel goed gespeeld. Met Buffel en Daerden die terugkomen, is dat een heel goeie ploeg. Maar Bosnië speelt thuis wel altijd goed : zeventien wedstrijden hebben we niet verloren.”

In dat kader wordt vaak verwezen naar de zogenaamd twaalfde man. Hoe invloedrijk wordt die ?

“We hebben hele goeie supporters, die nooit problemen maken met die van de tegenstander, maar het is een klein – 15 à 20.000 toeschouwers – en open stadion, waar sfeer maken niet zo makkelijk is. Het zal waarschijnlijk niet vol zitten. Sarajevo is een grote stad, weet je, en de mensen associëren het stadion met de ploeg Sarajevo. Die doet het niet zo goed, dus associeert men het met pech.”

Jijzelf moet nu net tegen België geschorst aan de kant blijven.

“Ik zal meereizen naar het trainingscentrum en met de spelers naar het stadion kunnen, omdat ik later op de week tegen Litouwen wel speelgerechtigd ben, maar tijdens de wedstrijd zelf zal ik met de voorzitter van de voetbalbond en nog drie andere spelers in de loge zitten. Dat wordt voor mij een heel moeilijke wedstrijd om naar te kijken.”

In Brussel werd het 4-1 voor de Belgen. Pronostiekje voor nu ?

“Dat is heel moeilijk voor mij om te beantwoorden. We missen spelers, maar we spelen wel thuis, dus laten we zeggen dat het voor alle twee een moeilijke wedstrijd wordt ( lacht).”

Laten we het ook nog even over Genk hebben. In de voorronde van de Uefacup wordt Litex Lovech uit Bulgarije jullie tegenstander : je kent die soms toevallig niet ?

“Jawel, hun rechtsachter, Berberovic, is een vriend van mij. Ik ken hem van in de Bosnische nationale ploeg. Ik weet dat ze over twee, drie betere spelers beschikken en vooral een ploeg zijn die veel loopt, vaak de bal naar voren trappen en niet te veel de combinatie aangaan. Je kent dat : een lange pass naar de spits, die dan teruglegt naar een van de middenvelders. Maar ik zal Berberovic nog wel eens wat meer inlichtingen vragen.”

Je bent bij Genk rechtsmidden, zat dit seizoen ook al op de bank, er werd met Hans Cornelis en Brian Priske op jouw flank geschoven en nu Priske getransfereerd is, lijkt Cornelis de vaste man achter je te zullen worden. Hoe voel je je daarbij ?

“Op Lokeren probeerde de trainer iets anders, met Hans rechts op het middenveld. Geen probleem voor mij, want ik speelde in die wedstrijd nog twintig minuten. Ik heb twee jaar met Priske als rechtsachter op de rechterkant gestaan en dat ging goed. Hans probeert altijd veel sneller naar voren te gaan ; Brian was wat rustiger, die kon al eens kijken en naar de andere kant draaien. Met Hans moet ik meer van positie wisselen als hij naar voren loopt. Het is voor automatismen nog afwachten, maar hij is een goeie speler. Misschien worden we nu wel offensiever dan met Brian.”

Succes en proficiat met je Nederlands trouwens.

“Dank u, ik ben hier twee jaar alleen geweest ( zonder andere ex-Joegoslaven, nvdr), dus het enige wat ik kon doen, was praten, praten, praten… ( lacht).”

Raoul De Groote

‘Dit wordt de beste kans voor de Belgische ploeg om te winnen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content