Robinho en Julio Baptista ontbolsteren bij Real.

Real Madrid nam vorige week al bij al vlotjes de maat van Lazio en kon zich zo plaatsen voor de achtste finales van de Champions League. Dit keer kwam de belangrijkste bijdrage van de Brazilianen Robinho en JulioBaptista. Die bewijzen nu volop dat het bestuur van de Koninklijke zich niet vergiste toen het hen aantrok.

Vorig seizoen was FabioCapello maar zelden onder de indruk van het technische vernuft van de vederlichte en kleine (60 kg voor 1m70) Robinho (23). Toch kon de Zuid-Amerikaan de Italiaanse coach er uiteindelijk van overtuigen dat zijn speelstijl niet alleen spectaculair was, maar ook een hoog rendement kon opleveren, als hij na zijn raids de bal tot bij RuudVan Nistelrooy kreeg.

BerndSchuster is minder verdedigend ingesteld dan Capello. De Duitser beseft heel goed dat de creativiteit van Robinho welkom is in zijn team. Bovendien had de Braziliaanse international enkele weken geleden een ruim aandeel in de Copa America die in Venezuela werd veroverd. Daar werd hij ook uitgeroepen tot beste speler van het toernooi. De Robinho in grote vorm en met veel vertrouwen was er opnieuw, iedereen genoot weer van de speler die ook Santos in het verleden naar ongekende hoogtes stuwde.

Voor Robinho was de overstap van Ronaldo naar AC Milan een heel goede zaak, want hij imiteerde vaak het niet altijd professionele gedrag van zijn landgenoot. Robinho vond bovendien met assistent-trainer ManoloRuiz iemand die goed naar hem kan luisteren. “Hij begrijpt me en geeft me raad. Volgens hem moet ik wat egoïstischer spelen en proberen te scoren met het hoofd.” Dat lukte hem ondertussen ook, want hij werkte hard op het leren innemen van de juiste positie. Ondertussen heeft hij na elk kopbaldoelpunt al zijn befaamde kreet ‘mirakel, mirakel’ kunnen laten horen!

Julio Baptista (26), die vorig seizoen werd uitgeleend aan Arsenal en van wie werd gezegd dat hij tijdens de winterstop mogelijk zou overstappen naar Lazio, wist eveneens het vertrouwen van Schuster te winnen. “Dat ik hard bleef werken, werpt nu vruchten af. Toen ik geen speelkansen kreeg, vond ik dat natuurlijk sneu. Maar ik verloor nooit de moed. Met doorzettingsvermogen kan je in het voetbal ver komen. Natuurlijk ben ik niet hetzelfde type speler als Ronaldinho. Maar ik heb toch ook enkele fraaie bewegingen in huis, waarmee ik de mensen kan vermaken.”

Manuel Pellegrini (54 ), de Chileense coach van Villarreal, tekende bij tot 2010.

Lionel Messi (20) liep in het duel tegen Valencia een blessure op aan de bil en is onzeker voor de clash komend weekend tegen Real Madrid.

Leo Franco (30), de Argentijnse doelman van Atlético Madrid, werd in Finland aan de quadriceps geopereerd. Hij zal mogelijk tot maart aan de kant moeten blijven.

David Villa (26) liep in het CL-duel van Valencia tegen Chelsea een hamstringblessure op.

Arjen Robben (23), die tegen Lazio één helft meespeelde, ondervond opnieuw last van de linkerknie. Zijn aanhoudende blessureproblemen beginnen de medische staf van Real Madrid behoorlijk te verontrusten.

Zinédine Zidane (35) liet verstaan dat hij het wel ziet zitten om ooit terug te keren naar Real Madrid, weliswaar enkel om er in het opleidingscentrum te werken. Sinds vorige week donderdag is het Santiago Bernabéustadion 60 jaar oud.

Thiago Motta (25), de Braziliaanse middenvelder van Atlético Madrid, werd geopereerd aan de binnenste meniscus.

Oleguer (27), de verdediger van Barcelona, herstelt bijzonder moeizaam van een hamstringblessure die hij eind november opliep. Voor de dokters van Barça blijft het een raadsel waarom.

Javi Guerrero (31), de spits van Recreativo Huelva, verloor vorige maandag op training het bewustzijn en werd opgenomen in het ziekenhuis. Omdat iedereen zich nog levendig de dood van Antonio Puerta (FC Sevilla) herinnert, onderging hij een zeer diepgaand onderzoek. Daaruit bleek dat Guerrero geen hartproblemen heeft. Vrijdag mocht hij opnieuw naar huis.

DANIEL DEVOS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content