Met 2-1 tegen Marek Dupnitza in de intertoto won Genk zijn eerste wedstrijd van het seizoen. Met een opmerkelijke positiewissel : Gert Claessens stond een halfuur centraal in de verdediging. ‘Hij heeft het vertrouwen volledig waargemaakt.’

Vorige week dinsdag, tijdens de eerste onderlinge trainingswedstrijd, probeerde RenéVandereycken al een aantal mogelijkheden uit. Twee keer een halfuur werd er toen gespeeld in een 4-4-2. Op het A-terrein, inclusief muziek en publiek als betrof het een echte wedstrijd. Vier verschillende samenstellingen werden uitgeprobeerd, zonder tactische richtlijnen evenwel. “Voor ons,” evalueerde Vandereycken, “de kans om ieders manier van voetballen beter te leren kennen.”

Marco Ingrao werd een helftje centraal uitgespeeld, KennethVanGoethem stond rechtsachter en centraal, en in de spits passeerden de koppels KpakaVandenbergh, DeCamargoOgunjimi, De Camargo-Vandenbergh en Kpaka- Roussel de revue. Maar de opmerkelijkste positiewissel was die van GertClaessens, die behalve in het middenveld ook een halfuur centraal in de verdediging stond. Een uitbreiding was het van zijn mogelijkheden, had Vander-eycken hem verteld, ook op andere posities uit de voeten te kunnen. Mogelijke vraagtekens vanuit zijn oorspronkelijk aanvallende positie op het middenveld zag de trainer van tafel geveegd. Claessens was met andere woorden een alternatief centraal achterin. Maar zeggen dat hij de nieuwe centrale verdediger van Genk wordt, vindt Vandereycken dan weer te ver gaan. Voor DidierZokora zal alsnog een vervanger aangetrokken moeten worden.

Verrassend was het dan ook niet zondag voor de Intertoto tegen het Bulgaarse Dupnitza bij gebrek aan AaronMo-koena Claessens centraal in de verdediging terug te vinden. “Hij heeft het vertrouwen volledig waargemaakt. Je kan er ook andere spelers neerzetten, maar het gaat ook om het duo Gert en Eric(Matoukou, nvdr). Dat is geweld en rust, uitvoetballend vermogen naast elkaar. Die complementariteit in de opbouw was belangrijk. DaanVaesen had ook gekund, maar dan had je twee jongeren naast elkaar gekregen.”

Liever speelde Vandereycken, die de flexibiliteit en polyvalentie die hij vooraf van zijn spelers verwachtte meteen aan de praktijk toetst, met Vaesen als rechtsachter. Hoewel uitvoetballend minder kreeg hij bij afwezigheid van BrianPriske de voorkeur op BorisMarolt. Marolt leed op de dinsdagse trainingswedstrijd uit gretigheid te veel balverlies en heeft bovendien maar één positie – rechtsachter – waarop hij kan spelen.

Vandereycken : “Ik wissel niet zo graag spelers in de organisatie : de verdediging en het middenveld. Met zijn ervaring gaf Daan mij na de afgelopen week het beste gevoel, al ligt het allemaal dicht bij mekaar. Maar Daan heeft zich na een minder begin herpakt zonder richtlijnen van buitenaf en dat is altijd een pluspunt voor een speler. Defensief heb ik er niks op aan te merken en dat was het belangrijkste, want links lieten we de flank meer open voor loopacties van Sigurdsson. Maar aan Daan had ik dat niet gevraagd. Nu weet ik : als hij straks pakweg een halfuur moet invallen als rechtsachter, kan hij het. Ook al blijft het een centrale speler, maar hij kan zelfs in het middenveld, weet ik uit evaluatiegesprekken in de voorbereiding.”

Wellicht dat Vaesen komend seizoen nog meer bij de selectie zal zitten dan in eerste instantie uit zijn verwijzing naar de beloftenkern zou kunnen worden afgeleid.

Krijgt ook JusticeWamfor straks meer speelkansen dan hem vorig seizoen werden toegedicht ? Vandereycken : “Hem vind ik de voorbije tien dagen een van de beteren op training qua aggressiviteit.” De Kameroener speelde sober in de ondersteuning van DimitrideCondé, die niet altijd even zuiver in de opbouw werd betrokken. “Maar dat is een kwestie van timing.” Voorin stonden Kpaka en Vandenbergh in de spits. Het hadden, zegt Vandereycken, net zo goed de andere spitsen kunnen zijn. “De eerste drie dagen van de voorbereiding stak Igor er met kop een schouders bovenuit, maar dinsdag was hij minder gelukkig. Vandenbergh-Kpaka was het duo dat op dit moment het verste staat en het meest complementair was.”

De eerste wedstrijd van belang na tien dagen training stemde René Vandereycken hoe dan ook tevreden. “Op korte tijd zijn een aantal vraagtekens weggewerkt. Conditioneel lagen we helemaal niet onder, ofschoon zij al twee serieuze wedstrijden achter de rug hadden. Ook de ruimtes hebben we in sommige zones goed bespeeld. Tot nu toe hebben we zoveel mogelijk duurtrainingen gedaan en deze wedstrijd was eigenlijk de eerste intensieve training op snelheid waarin spelers in weerstand moesten gaan. We gaan nu niet te hard trainen. Anders maak je conditioneel een goede start, maar dat bekoop je dan wel daarna. Vandaar dat ik Priske en Seyfo nog drie weken verlof heb gegeven. Het is een beetje aanvoelen. Want hoe bereid je je in tien dagen voor op een intertoto-wedstrijd ? Daar bestaat niet zoveel wetenschappelijke literatuur over. De eerste weken maken het verschil, dus hoe verder we komen, hoe minder problemen dat zal opleveren. We konden nog geen negentig minuten druk houden omdat we nog maar zo kort trainen, maar we zijn ook slim geweest. Want sommige competitiewedstrijden ga je ook niet alleen winnen op conditie, maar ook op sluwheid.”

Of hadden we dat met René Vander-eycken anders verwacht ?

door Raoul De Groote

‘We zijn slim geweest.’

(René Vandereycken)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content