De eerste 8 speeldagen lokten 9,5 % minder toeschouwers dan vorig seizoen.

Misschien zijn we geen grote club meer”, zuchtte David Steegen, Anderlechts directeur communicatie, toen hij de karige opkomst op de Lierse tribunes ter gelegenheid van de match tegen Anderlecht van vorige week opmerkte. “Tegen Anderlecht was het inderdaad minder,” geeft Terry Verbiest, persverantwoordelijke van Lierse, toe, “terwijl die match in een recent verleden nog uitverkocht was. Onze topaffiche is KV Mechelen. Bovendien is onze ploeg grondig vernieuwd en sprokkelen we maar mondjesmaat punten. Resultaten bepalen veel, al zal het zeker meespelen dat je tegenwoordig voor veel minder geld alle matchen rechtstreeks op tv kan volgen.”

Niet alleen Lierse kampt met een dalend toeschouwerscijfer in de aanvang van de competitie tegenover een jaar geleden in dezelfde periode. Tien clubs kregen tot nu minder volk over de vloer dan in dezelfde periode één jaar geleden, vier kenden een lichte stijging (voor twee clubs gaat de vergelijking niet op omdat ze toen in tweede klasse speelden). Uiteraard heeft veel te maken met topaffiches die toen wel plaatsvonden en nu nog niet, maar het argument dat ‘augustus een vakantiemaand is’, is niet doorslaggevend: augustus is altijd een vakantiemaand.

Enkel op de eerste speeldag kwamen in de acht wedstrijden meer toeschouwers naar de stadions afgezakt dan een jaar geleden.

De grootste terugval (zie tabel) kennen de topclubs. Standard betwist de cijfers van vorig jaar (105.218), die volgens veiligheidsverantwoordelijke Christian Hannon veel lager lagen dan door ons bij de dienst ticketing verzameld: “Vorig jaar hadden we gemiddeld 20.412 toeschouwers na acht matchen, nu 20.145.”

Anderlecht kan door de stadionrenovatie 3000 tickets per match minder in de verkoop brengen, waardoor het cijfer niet anders kan dan lager liggen dan vorig jaar. De daling in de abonnementenverkoop wordt niet opgevangen door de losse verkoop. Dat fenomeen is bij Anderlecht al jaren aan de gang. Ook bij Genk stelt men vast dat “er iets aan de hand is”.

Het slechte resultaat van de ‘hekkensluiter’ in de toeschouwerstabel, Bergen, is des te opmerkelijker omdat daar al affiches tegen Club en Charleroi bij zaten. Persverantwoordelijke Gilles Barbera zoekt de oorzaak bij de economische crisis in een geteisterde streek: “Het zijn niet de individuele supporters die afhaken, wel de bedrijven die vijf, tien of vijftien abonnementen bestelden.”

Ook beide nieuwkomers hadden op meer volk gehoopt. Waasland-Beveren zit licht onder het geplande toeschouwersgemiddelde. Bij Charleroi keerden de fans tegen Genk al terug nu Abbas Bayat weg is, maar toch valt het gemiddelde tegen, omdat de club met het oog op de afbraak van een tribune al de meeste topmatchen gespeeld heeft. De wedstrijd tegen Standard die normaal goed is voor een getal tussen 15.000 en 20.000 trok nu minder volk dan de topmatch tegen Eupen vorig seizoen (14.000).

DOOR GEERT FOUTRÉ

De grootste terugval kennen de topclubs.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content