Fiorentina krijgt zijn achterstand niet weg.

Na twee speeldagen kon Fiorentina zijn resterende titelambities helemaal opbergen : zesentwintig punten achterstand op de nummer één is wel héél veel om weg te werken.

Titelambities had Fiorentina niet echt. De enige ambitie voor dit seizoen is het behoud in de Serie A. Dat is het gevolg van de strafpunten waarmee de club uit Firenze aan het seizoen moest beginnen. In eerste instantie werd Fiorentina in het voetbalschandaal net als Juventus tot degradatie naar tweede veroordeeld, in beroep mocht het in eerste blijven. Van de vier clubs met strafpunten (ook Milan, Lazio en Reggina startten onder nul) was de club uit Firenze het zwaarst gestraft.

Dat de clubleiding op geen enkel moment schuld bekende, maakt het verwerkingsproces extra moeilijk. Psychologisch weegt die achterstand erg zwaar, verklaarde trainer Cesare Prandelli de mislukte start. Eigenlijk had Fiorentina zonder het schandaal dit jaar Champions League gespeeld. Prandelli leverde vorig jaar in zijn eerste seizoen Fiorentina goed werk. Het jaar daarvoor vernietigde hij een overeenkomst als trainer van AS Roma om een jaar lang voor zijn zwaar zieke vrouw te zorgen.

In de reguliere competitie eindigde Fiorentina vierde. In vergelijking met vorig jaar heeft het zelfs een nog betere want meer uitgebalanceerde ploeg. Van de sterkhouders verloor het alleen middenvelder en international Stefano Fiore maar die werd vervangen door een andere international, Fabio Liverani (ex-Lazio). Het hele middenveld is nieuw, met de komst van Manuel Blasi (Juventus) en Massimo Gobbi (Cagliari). Ook voorin staat Fiorentina sterker dan vorig jaar. Het liet wel de Bulgaarse belofte Bojinov naar Juventus vertrekken, maar kreeg in ruil een nog betere spits : de Roemeense international Adrian Mutu die na zijn schorsing vorig seizoen geen basisplaats kon afdwingen in een goed geolied Juventus. Een nog grotere inspanning deed voorzitter en eigenaar Diego Della Valle door kapitein en wereldkam- pioen Luca Toni in eigen rangen te houden. Toni, vorig jaar topschutter in de Serie A met 31 goals (waaronder slechts twee penalty’s) was gegeerd door Inter, wilde aanvankelijk ook weg maar liet zich overhalen om Fiorentina uit de problemen te helpen.

Dertig miljoen euro extra investeerden Della Valle en zijn medebeheerders. Dat zorgt voor extra druk op de spelers, die voor het seizoen al een klap kregen toen ze meteen uit de beker (een mogelijke weg om toch Europees voetbal te halen) gewipt werden door neo-tweedeklasser Genoa.

Luca Pancalli (42) is de nieuwe buitengewone commissaris van de voetbalbond. Hij is tevens vice-voorzitter van het Italiaans Olympisch Comité. Hij vervangt Guido Rossi, die voorzitter is geworden van Telecom Italia. Pancalli is advocaat en gespecialiseerd in sportrecht. Francesco Saverio Borrelli, die op 23 mei hoofd was geworden van de onderzoeksdienst in het voetbalschandaal, heeft nu zijn ontslag ingediend.

Patrick Viera kreeg twee gele kaarten tegen Roma. Het komt hem op drie speeldagen schorsing te staan, aangezien hij de tweede gele kaart kreeg voor onwelvoeglijke woorden aan het adres van de scheidsrechter.

Luca Toni, die in de 92ste minuut van het veld werd gestuurd in de wedstrijd tegen Parma, werd onschuldig verklaard. De beelden hebben immers duidelijk gemaakt dat de spits van Fiorentina geen elleboogstoot had uitgedeeld aan verdediger Massimo Paci.

Francesco Flachi en Moris Carrozieri werden voor twee maanden geschorst. De aanvaller van Sampdoria en de verdediger van Atalanta werden veroordeeld omdat bewezen werd geacht dat ze probeerden nieuws te krijgen over het verloop van bepaalde wedstrijden, zodat ze aan derden tips konden geven om op die wedstrijden te gokken en met zekerheid te winnen.

GF

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content