In het gezelschap van zijn vrouw Marlène en zoontje Dieumerci Junior legt de spits van Standard uit waarom hij Sclessin wil verlaten. ‘Luciano D’Onofrio heeft gezegd dat hij me zou helpen.’

Hij moet zo stilaan een van de beste Afrikaanse spitsen zijn die ooit in België aan de slag waren. Volgens de sterke man van Standard, Luciano D’Onofrio, kan hij in elk groot kampioenschap spelen. En dat heeft Dieumerci Mbokani in de oren geknoopt. Ondanks een contract tot 2014 en twee titels wil de Congolees vertrekken. Niet met slaande deuren, hij hoopt dat D’Onofrio gewoon zijn woord houdt.

En dat betekent?

Dieumerci Mbokani: “Vorig seizoen heeft Stuttgart Mario Gómez verkocht aan Bayern München. Die club had liquide middelen en was bereid Standard 15 miljoen euro te bieden voor mijn transfer. Dat was veel geld voor de club en voor mij betekende het een grote stap vooruit. Ik kon de Bundesliga en de Champions League ontdekken. D’Onofrio wou mij niet laten gaan. Hij heeft mij toen gezegd dat hij mij voor dit seizoen zou helpen, dat hij mij niks in de weg zou leggen mocht er een aanvaardbaar buitenlands aanbod komen. Luciano had mij nodig; nu heb ik hem, zijn woord, nodig…”

Heb je een voorkeur?

“Ja, ik denk vooral aan Engeland en Duitsland. Mijn makelaar, Fabio Baglio, heeft interessante contacten. De wereldbeker is net afgelopen en de transfermarkt zal nu snel in beweging komen. Er zullen concrete aanbiedingen komen…”

Weet je dat Luciano D’Onofrio van mening is dat je het zelfs goed zou doen bij Real Madrid?

“Ik heb dat gelezen of gehoord.”

En dat betekent bijgevolg ook dat hij denkt dat je meer dan 15 miljoen waard bent en dat hij ook interessante pistes voor jou zal uitwerken…

“Fabio Baglio zal luisteren en voor de oplossing kiezen die iedereen aanstaat. Mijn makelaar is van oordeel dat een tussenstap misschien aangewezen is vooraleer naar de top te gaan. Ik ga geen enkele mogelijkheid uit de weg.”

Voor Jovanovic bij Liverpool tekende, had Luciano D’Onofrio hem een te volgen piste voorgesteld bij AC Milan. Wedden dat hij een konijn uit zijn hoed tovert?

“Dat kan. Hij verdedigt de belangen van Standard. Ik spreek geen Italiaans, maar mijn makelaar wel. Momenteel gaat mijn voorkeur toch meer naar de Premier League. En mijn vrouw spreekt goed Engels.”

Wordt er niet gezegd dat Roy Hodgson interesse had voor jou toen hij coach was van Fulham?

“Hij was niet de enige. De Engelse clubs kennen me goed. Zij weten nog hoe Standard het Everton en Liverpool lastig heeft gemaakt. Toen hebben wij een groot deel van ons Europees aanzien gecreëerd.”

Een aanzien dat weldra vergeten zal zijn, want Standard heeft dit seizoen niks in de Europese pap te brokken.

“Ik kan het mij niet permitteren om niet in de UEFA Cup te spelen. Alles zou te herdoen zijn. Het is nu of nooit om via de grote poort te vertrekken en het Standard mogelijk te maken veel geld binnen te rijven.”

Hodgson is voortaan de coach van Jovanovic bij Liverpool…

“Weet ik. Ik heb Jova nog niet gehoord sinds hij bij Standard vertrokken is.”

Fernando Torres stelt zich vragen bij de Reds: Jova-Dieu bij Liverpool, dat zou nogal wat geven. Milan heeft altijd beweerd dat je wereldklasse bent. Als Hodgson zijn advies zou vragen…

“Ik weet wat Jova van mij denkt. Op het terrein hadden wij soms woorden, maar dat heeft tussen ons nooit meegespeeld. Hij is een vriend, maar dat wil niet zeggen dat wij dit seizoen ploegmaats zullen zijn. Eén iets weet ik zeker: ik vertrek omdat het noodzakelijk is.”

Verontrust dit afwachten je niet? Voor Jova en De Camargo lag alles vast voor de wereldbeker…

“Neen, dat zorgt niet voor stress want ik weet dat er geen andere uitweg is. De gevallen zijn anders. Jova was einde contract. Het aanbod van Mönchengladbach beviel Standard meteen. ”

Motiveren

Zal je nog bij Standard zijn wanneer Real Madrid op 17 augustus op bezoek komt?

“Ik hoop van niet. Alles moet zo snel mogelijk evolueren, de komende dagen al als dat kan. In België kan ik niks meer doen. Ik heb twee titels gewonnen, heb meegeholpen om Standard weer op de rails te zetten. Ik kan mij niet meer motiveren zoals ik dat drie seizoenen lang bij Standard heb gedaan. Ik wil iets nieuws ontdekken om niet ter plaatse te blijven trappelen nadat ik zo’n vooruitgang heb gemaakt. Het is een kwestie van ambities, toekomstplannen,… Blijven zou het makkelijkste zijn, maar ik wil weten waar ik met het voetbal kan geraken. Ik zal het antwoord krijgen in het buitenland. Het gaat ook om mijn carrière en de toekomst van mijn gezin. Mijn werk hier zit er op; het is nu aan Moteab, ChristianBenteke, Eric Bokanga en aan de beloften van de club om de fakkel over te nemen.”

En als Standard nu eens alle mogelijkheden weigert omdat het vindt dat jij onmisbaar bent?

“Ik denk daar niet aan omdat ik er niet in geloof. Ik kom terug op de belofte van Luciano D’Onofrio.”

In afwachting zijn er nog je vier matchen schorsing waardoor je het begin van de competitie in België zou missen. Nog een argument om zo snel mogelijk te vertrekken?

“Dat verandert niks aan mijn beslissing.”

Was er geen sprake van juridische stappen om deze straf aan te vechten?

“Dat is niet gepland omdat ik hoop dat ik niet aan dit kampioenschap moet beginnen.”

Ben je niet ontgoocheld dat er geen trofeeën op je palmares staan zoals de Profvoetballer van het Jaar of de Gouden Schoen?

“Vind ik verbazend. Iedereen benadrukt wat ik voor Standard heb betekend en toch sta ik niet bovenin deze klassementen. Ik heb altijd geloofd, en doe dat nog steeds, dat alles op het terrein gebeurt. Ze zeggen soms dat ik mezelf niet kan verkopen. Wanneer tenoren uit het Belgische voetbal beweren dat ik talent heb, is dat voor mij voldoende. Die trofeeënkwesties zeggen mij niks meer. Mijn manager zegt mij dat ik mijn imago moet verzorgen zodat men de echte Mbokani leert kennen. Ik ben soms iets te categorisch en dat kan verkeerd begrepen worden. Mijn vrouw helpt mij om de zaken wat afstandelijker te bekijken.”

Op welk vlak zal je vooruitgang boeken in het buitenland?

“Ik zal niet zozeer technisch of fysiek beter worden. Ik heb mijn kwaliteiten en mijn troeven. Ik zal niet zozeer anders zijn in een andere club. Maar ik zal meer referentiematchen hebben en dat is wat telt voor mij. In sommige landen is elke competitiespeeldag gelijk aan een avondje Champions League, of toch bijna. Dat is wat ik zoek.”

En wat als Luciano D’Onofrio je uiteindelijk pas in januari laat gaan, tijdens de wintertransferperiode?

“Dat zal niet gebeuren.”

door pierre bilic – beelden reporters

In januari pas weg? Dat zal niet gebeuren.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content