ONZE MENING

Nu de meeste voetbalploegen in een 4-2-3-1 of 4-3-3 spelen, is het onderscheid of een aanvallend ingestelde speler nu een middenvelder is dan wel een tweede (of derde) spits, soms moeilijk te maken. U snapt dus dat wij met Croizet en Praet, om die twee te noemen, flirten met de grens (en de beperking) van deze categorie. Om van de koning der assists, Onur Kaya (10 assists, 1 goal, een voet in 11 van de 37 goals van Essevee) maar te zwijgen. Over het nummer een bestaat geen twijfel, Sven Kums was dé man van het najaar, en uiteraard ook middenvelder nummer een. Verder valt op dat we snel naar vier koppeltjes kunnen gaan: Neto-Kums, Praet-Defour, Kaya-Lepoint en Siani-Jali. Hun quoteringen liggen vaak zeer dicht bij mekaar, allicht trekt de ene mee het niveau van de ander omhoog.

HET OORDEEL VAN DE KENNER

Thomas Chatelle speelde 277 wedstrijden in eerste klasse, voor AA Gent, KV Mechelen, RC Genk, Anderlecht, STVV en Bergen en was ook drie keer international: ‘Dat Kums op één staat, verrast me niet, hij is de beste van België en in mijn ogen straks ook de nieuwe Gouden Schoen. Sven heeft de laatste jaren enorme progressie gemaakt, de laatste twee jaar in het bijzonder, sinds hij aanvoerder is van de ploeg. Opvallend vind ik dat hij het spel intelligent leest en zich goed opstelt. Hij anticipeert, hij denkt sneller dan de gemiddelde voetballer en hij is sterk in de passing. Allemaal kwaliteiten. Hij weet ook zeer goed zijn gebreken te camoufleren. Op het eerste gezicht denk je: hij heeft niet het gestel voor die plaats. Maar iemand als Neto compenseert dat. Daarom vullen ze mekaar goed aan. Het is, wat ik zou durven zeggen, een moderne tien. De tien van vroeger, dat is nu een 9,5, een soort tweede spits. Sven zit daar een paar meter onder. Hij valt wat terug, raakt veel ballen, vindt daar de ruimte, kruipt relatief dicht bij de verdediging. Intelligent, want om als tweede spits dieper te staan, mist hij wat explosiviteit.

Siani op twee vind ik ergens ook terecht. Ik heb nog met hem gespeeld bij STVV, zijn progressie is enorm. Hij kwam van Anderlecht, riskeerde uit te doven bij de stap terug, maar dat is niet gebeurd. Integendeel. Het is iemand die zeer serieus is, zeer regelmatig, ook niet toevallig een kapitein. Dat profiel heeft hij ook, ontvankelijk voor richtlijnen, iemand die voor anderen voetbalt. Wat Kums is voor AA Gent, is Siani voor KV Oostende, de draaischijf. De man die aanjaagt, creatief is en voetballend oplossingen vindt. Jali, zijn partner op het middenveld, ken ik minder goed, maar hij is toch een beetje meer de pitbull. Siani is verfijnder, heeft net als Kums ook meer oog voor goeie plaatsing.

Schoofs op drie? Verrassend, en toch weer niet. Nog jong, ik ben ook nog zijn ploegmaat geweest bij STVV. Iemand die me bevalt: intelligent, goeie mentaliteit en nog veel progressiemarge. Uitstekende trap op spelhervattingen. Veel vertrouwen, iemand die de top kan viseren, als hij progressie blijft maken en zich fysiek nog wat meer ontwikkelt. Nu is hij misschien nog wat frêle, maar anderzijds heeft hij het ideale profiel voor het kunstgras van Stayen.

‘Geen Vázquez, profvoetballer van het jaar, in de top tien… Dat is niet helemaal onterecht. Zijn probleem is zijn fragiliteit op fysiek vlak. Als hij die niet had, voetbalde hij nooit in België, maar het maakt dat hij geen regelmaat haalt in zijn prestaties. Preud’homme begreep dat, en gebruikte in mijn ogen zeer goed zijn tekortkomingen. Maar als je mikt op individuele klassementen… Elke speler heeft regelmaat nodig om zich goed in zijn vel te voelen en goed te presteren. Dat is de beperking van iemand als Vázquez.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content