Canadees/Pool, geboren op 27 mei 1981 in Amstetten. 1,84 m, 77 kg. Geanalyseerd door Jos Volders.

J os Volders: “Ik zal maar meteen een open deur intrappen: Klukowski is een uitstekende linksback, met een wisselvallig positiespel als enig minpunt. Een belangrijk minpunt, want het heeft Club al verschillende keren punten gekost. Vooral vorig seizoen liep hij in de kijker met zulke flaters: hij dekte een aantal keren te kort naar binnen waardoor zijn man op de flank volledig de vrije baan naar doel had.

“Maar laat ons wel wezen: dat is voor mij dan ook de enige negatieve uitlating die ik over hem kan doen. De balans is ongetwijfeld positief, want Klukowski is nu eenmaal een goede en degelijke linksback. Al weet ik niet of hij eigenlijk wel een linksback is. Ik zie in hem minstens een even goede middenvelder, daarvoor heeft hij ongetwijfeld voldoende voetballende kwaliteiten. Ook bij een speler als Jorn Vermeulen heb ik de indruk dat men te vaak en te snel middenvelders als back wil gebruiken. Klukowski is intussen gewend geraakt aan de finesses van de linksachter, maar idealiter staat er iemand in zijn buurt die hem op het verdedigende gebied wat kan coachen, een type als Carl Hoefkens bijvoorbeeld.

“Als je puur objectief de cijfers erbij neemt, dan kun je niet anders dan vaststellen dat Klukowski een zeer hoog rendement haalt. Vijf jaar geleden verliet hij La Louvière voor Club en een echt dure speler zal het wel niet geweest zijn. Een beperkte investering dus, met een aanzienlijke return, vandaar dat ik zeg dat hij een hoog rendement haalt. Klukowski probeert zijn lijn af te gaan, trapt behoorlijke voorzetten en geeft negentig minuten het volle pond. Daarenboven is hij amper geblesseerd en een waar toonbeeld van professionalisme. Over de Poolse Canadees geen wilde verhalen en je zult hem al helemaal niet naast zijn schoenen zien lopen. Hij is daarnaast ook plichtsbewust en flexibel. Heb je hem nodig om te depanneren in de centrale verdediging? Geen probleem, Kluko doet het zonder morren én trekt zich goed uit de slag.

“Los van die vervelende positionele fouten die af en toe de kop opsteken, is hij door zijn aanvallende ingesteldheid echt wel het soort speler dat Club Brugge nodig heeft. Flankenspel is essentieel in het moderne voetbal, want in het centrum is er nog amper ruimte. Jammer genoeg heeft een deel van het publiek tegenwoordig onrealistische verwachtingen van flankverdedigers. De mensen zien uitzonderlijke toppers als Dani Alves bezig bij Barcelona, maar vergeten dat het niet evident is om op hoog niveau te staan verdedigen en dan meteen de omschakeling naar voren te maken. In België is de positie van de links- of rechtsback bijna overal een probleem, tot de nationale ploeg toe. Club Brugge is nu al een paar jaar op zoek naar een overtuigende rechtsachter. Geloof me vrij, een type als Klukowski op de rechtsachter, daar kunnen we voorlopig alleen maar van dromen.”

door bregt vermeulen

‘Van een type als Klukowski op rechts kan Club alleen maar dromen. ‘

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content