Bovenstaande bevinding komt niet van ons, maar is de mening van 34 % van Amerikaanse sportfans die onderzoeksbureau Public Policy Polling onlangs ondervroeg. Voor alle duidelijkheid: die personen denken dat Michael Jordan, 52 jaar en in 2003 gestopt, vandáág LeBron James, 30 jaar en viervoudig MVP, zou kloppen in een één-tegen-één-duel. Slechts 54 % denkt zelfs het tegenovergestelde… Ja, His Royal Airness is ongetwijfeld de beste basketballer aller tijden en heeft ondanks vele extra kilo’s weinig van zijn techniek verloren, maar dat hij nu James zou verslaan, is absurd. Zelfs al werd de enquête afgenomen voor de NBA-finale waarin The King tegen Golden State op een buitenaards niveau speelde. Anderzijds is het ook een aanwijzing voor het immense respect dat de vele sportfans in de VS nog altijd hebben voor Michael Jordan. 77 % van de ondervraagden vindt dat hij The Greatest of All Time is, terwijl LeBron James slechts 14 % van de stemmen haalde.

Meer steekhoudend is dat niet LBJ maar Stephen Curry, MVP van afgelopen seizoen en voor het eerst kampioen met zijn Golden State Warriors, vandaag de meest populaire NBA-speler is. 19 % stemde op de aimabele driepunterkoning, 18 % op James, 14 % op Kobe Bryant en 13 % op Kevin Durant. Curry’s team Golden State is ook de meeste geliefde ploeg (19 %), voor de Chicago Bulls (17 %), de Cleveland Cavaliers van James (15 %) en de LA Clippers (12 %).

De enquête bracht ook de bevestiging dat niet de NBA, maar de NFL de populairste sportcompetitie in de VS is. 56 % van de ondervraagden geeft aan een fan te zijn van het American football. Op twee volgt de Major League Baseball met 46 %, de NBA staat pas op drie met 37 %. Poppollcijfers die totaal omgekeerd zijn buiten de VS. Daar zijn James en Curry veel bekender dan NFL-ster Tom Brady.

Opmerkelijk is dat die populariteit in de USA ook politiek gerelateerd is: 43 % van de democratische kiezers vinden zichzelf een NBA-fan tegenover slechts 26 % republikeinen. Mede te verklaren door het raciale verschil onder de basketballiefhebbers: 66 % van de donkere Afro-Amerikanen (die vooral voor de democratische partij stemmen) zit geregeld voor de tv als Kobe Bryant en co hun kunstjes opvoeren, van de blanke (meer republikeinsgezinde) Amerikanen is dat amper 29 %.

Die verhouding is in golf, de vierde populairste sport in de VS (en vooral de sport van de rijken), dan weer omgekeerd: 28 % van de republikeinse kiezers is fan, tegenover 20 % van de democraten. Van de zwarten is zelfs slechts 10 % geïnteresseerd in golf. De jarenlange hegemonie van Tiger Woods sorteerde dus weinig effect.

DOOR JONAS CRETEUR

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content