PSV draait net als aanvoerder Mark van Bommel op een hoog toerental.

Uitgerekend in zijn laatste seizoen bereikte Mark van Bommel voor het eerst de volgende ronde van de Champions League. Na acht jaar frustratie voelde de kwalificatie aan als een bevrijding, zo verklaarde hij in de Volkskrant. “Jammer dat Ronald Waterreus dit niet mocht meemaken”, zei de Nederlandse international. “Ik weet hoe graag hij dit doel had willen bereiken.”

De ploeg van Guus Hiddink draait op een hoog toerental. Afgelopen weekend ging het record van Ajax uit 1970/71, 1082 minuten zonder tegentreffer, er ook aan. Gomes en Edwin Zoetebier zitten al aan 1110 minuten. Met een uitgekiend aankoopbeleid werd het vertrek van vedetten als Arjen Robben en Mateja Kezman gecompenseerd. “De puzzelstukjes vielen opvallend snel in elkaar”, weet Van Bommel. “Pas drie dagen voor het eerste kwalificatieduel van de Champions League met Rode Ster Belgrado was de selectie compleet. Sindsdien ontstond er een gevoel van samenhorigheid.”

Van Bommel erkent dat hij zijn talenkennis de afgelopen maanden in het multiculturele gezelschap waarin hij dagelijks vertoeft, serieus verbeterde. PSV speelt veelal met de Brazilianen Gomes en Alex, de Koreanen Young-Pio Lee en Ji-Sun Park, de Nederlandssprekende Zwitser Johann Vogel, de jonge Peruaan Jefferson Farfán en de Amerikaanse revelatie DaMarcus Beasley. “Door al die verschillende nationaliteiten in de kleedkamer discussiëren we soms met handen en voeten. Maar het is leuk om te zien dat iedereen erbij wil horen. De kern valt niet in verschillende groepjes uiteen. De nieuwkomers zijn ook hele normale jongens, die graag wilden integreren. Het is de verdienste van Guus Hiddink dat hij geen Einzelgänger naar PSV haalde.”

In tactisch opzicht bleek de komst van routinier Phillip Cocu een gouden greep, zo stelt Van Bommel, die na zes seizoenen PSV op het einde van het seizoen verlaat. “Hij heeft dit elftal rust gegeven.” (FV)

Ronald Koeman ging Malmö FF-aanvaller Markus Rosenberg scouten. Hij wil ook graag Denny Landzaat (AZ). Feyenoord haalde de 18-jarige Bulgaarse rechterverdediger Ivan Bandalovski weg bij FC Lovech. Hij tekende voor anderhalf jaar. Op aandrang van de spelersgroep werd Aleksandar Rankovic weer bij de A-selectie van Vitesse gehaald. De Serviër had voor het duel met PSV geweigerd plaats te nemen op de invallersbank. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Kuijt (Feyenoord) 13 goals ; 2. Kalou (Feyenoord), Huntelaar (Heerenveen) 10 goals ; 4. Perez (AZ), Boussaboun (NAC) 8 goals.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content