Met een IJslandse touch

© BELGAIMAGE
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Kristinsson nam in oktober vorig jaar over van Leekens en beperkte zich die eerste maanden tot het opkrikken van het vertrouwen en de fysieke paraatheid van zijn spelers. Dankzij een solide organisatie wist Lokeren uit de degradatiezone te blijven. Liefst negen keer hielden de Waaslanders de nul. Daartegenover stond echter een zeer povere doelpuntenproductie, hét werkpunt dit seizoen. Kristinsson heeft als grote troef dat hij van bij de start van de voorbereiding met zijn vernieuwde kern aan de slag kon. Daar zit een duidelijke strategie achter: Lokeren wil vanaf speeldag één vlammen, de vorige twee seizoenen bleek immers hoe een mislukte start een heel seizoen hypothekeert.

Verdediging

Na tien jaar nam Daknam afscheid van Copa. De 37-jarige Ivoriaan was einde contract en kreeg geen nieuwe verbintenis. Tijdens play-off 2 kon Verhulst Kristinsson overtuigen, hij start als nummer één. Achter hem weinig concurrentie met Geens, vorig jaar uitgeleend aan MVV, dat hem definitief wilde overnemen maar te weinig biedt. En de jongeren De Wolf en Creemers; een van beide vertrekt nog.

Achterin kiest Kristinsson steevast voor een viermansdefensie. Maric krijgt dit seizoen waarschijnlijk Rassoul naast zich. De Senegalees is een type Kouyaté die in zijn derde seizoen op Lokeren klaar lijkt voor de grote stap voorwaarts. Met belofte-internationals Monsecour en Ninaj heeft Kristinsson twee goeie back-ups achter de hand.

Op de rechtsback verdwijnt Galitsios en werden met Marzo en Mpati twee betere alternatieven aangeworven. In eerste instantie lijkt de tactisch sterke Marzo de voorkeur te krijgen, al wist de offensiever ingestelde Mpati tijdens de oefencampagne zeer te charmeren. Mpati is ook een optie op links, mocht Skulason daar niet voldoen. Maar houd je een IJslandse international op de bank?

Middenveld

Aanvoerder Overmeire is hersteld van een schouderletsel dat hem de hele terugronde van de velden hield. Naast hem wordt het knokken voor een plaats. Persoons toonde zich zeer gretig in de oefencampagne en houdt zo voorlopig Terki, vorig seizoen een van de revelaties, op de bank. Persoons zorgt voor evenwicht en organisatie, terwijl Terki meer offensieve mogelijkheden heeft. De keuze zal mede bepaald worden door de kwaliteiten van de opponent. Jambor en Bolbat werden met een onvoldoende doorgestuurd. In hun plek komen Kehli en Torres. De eerste was vorig seizoen sterkhouder bij Roeselare en is iemand die perfect tussen de lijnen kan voetballen. Indien hij het hogere tempo in de JPL aankan, heeft hij alles om uit te groeien tot de draaischijf van het elftal. Torres is eerder een groeibriljantje: de zeventienjarige Amerikaan charmeerde meteen met zijn excellente passing en tactisch inzicht, maar is momenteel nog te frêle.

Aanval

In zijn eerste maanden borduurde Kristinsson verder op de 4-2-3-1 die Lokeren al jaren hanteert. Dit seizoen wil de IJslander verrassender voor de dag komen en geregeld uitpakken met een 4-4-2. In die optiek werd de kern aangevuld. Met Slagveer kwam een echte buitenspeler: snel en met een uitstekende voorzet in de benen. Hij moet op rechts de concurrentie aangaan met landgenoot Hupperts. Met Söder werd een polyvalente aanvaller aangeworven die perfect in een tweespitsensysteem met De Sutter kan functioneren. In de vertrouwde 4-2-3-1 kan Söder ook als flankaanvaller uitgespeeld worden. De Ridder werkte een sterke voorbereiding af en lijkt zijn basisplaats verzekerd te hebben op de linkerflank. De jonge Straetman kende vorig seizoen na een sterke start een terugval en is weer een trede gezakt in de pikorde. Miric en Martin zijn back-ups voor De Sutter.

Conclusie

Kristinsson wil meer interne concurrentiestrijd. Zo wil hij vechtlust en winnaarsmentaliteit in zijn ploeg slepen. Daarbij inspireert hij zich op het geëngageerde voetbal van zijn geliefde IJsland. Organisatorisch staat het elftal er al, de uitdaging wordt nu om ook offensief rendement te halen. Kristinsson wil dat euvel oplossen door tactisch flexibeler te zijn en hoger druk te zetten op de tegenstander. Er werd versterkt in de breedte, al valt te vrezen dat er nog steeds een echte killer ontbreekt in de kern. Of ontploft De Sutter in deze nieuwe animatie?

MATTHIAS STOCKMANS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content