In de Zuiderkempen houden ze er eigen gewoonten op na. VC Westerlo is nog een echte familieclub en bewijst dat elk jaar door met de spelers en de staf gezamenlijk naar Ibiza te trekken. Die traditie houdt al tien jaar stand en sinds zijn maidentrip, zeven jaar geleden, heeft Jef Delen nog geen enkele keer overgeslagen : “Die vijf dagen Ibiza dienen om het seizoen af te sluiten. We gaan er niet voetballen, maar we amuseren ons met de hele groep. Hulptrainer Danny Vlayen en verzorger Valère Vanolst zijn er al elke keer bij geweest. Ook dit jaar gaan we met zeventien man. Alleen een aantal buitenlanders laat verstek gaan, het is logisch dat die graag snel naar hun thuisland terugkeren. Het is tenslotte ook geen verplichting. Normaal gezien vertrekken we de dinsdag na de laatste competitiewedstrijd, maar dit jaar wordt het een weekje later, omdat er het laatste weekend van mei nog een bedrijventoernooi is in Westerlo, mee georganiseerd door David Paas, en ze hadden ons daar graag bij gehad.”

Ibiza is bekend voor zijn discotheken en zijn bruisende nachtleven. Laat daar een bende voetballers los en het gaat mis, of toch niet ? “Ik ben in die zeven jaar maar één keer in een discotheek binnen geweest”, bekent Delen, “en daarmee had ik het wel gezien. Ik ben absoluut geen discotheekganger. In deze periode is het daar trouwens nog vrij rustig. Het echte discotheekpubliek begint pas enkele weken later af te zakken.” Geen disco’s dus, wat dan wel ? Delen : “We spreken elke dag af op het strand. De meesten gaan niet ontbijten en komen pas rond de middag boven water. We brengen dan een paar uur aan zee door, vrij actief meestal, want sportmannen kunnen toch niet stilzitten. We sjotten wat op het strand of spelen wat beachvolleybal of we maken een boottochtje. Het leuke is dat we alles min of meer samen doen, de groep blijft voortdurend bijeen. ’s Avonds gaan we eten, we nemen een douche en we spreken opnieuw af, ditmaal in de bar. En dan trekken we het nachtleven in.”

Wanneer hij terug is van Ibiza, gaat Delen nog met zijn vriendin en enkele bevriende koppels naar de Provence, waar ze een huisje huren. Sinds enkele van de vrienden kinderen hebben, is dat de beste formule. De vorige jaren werd het Toscane en dit jaar dus het zuiden van Frankrijk. Heel wat rustiger dan Ibiza. “En toch blijf ik het liefst actief bezig”, zegt Delen. “Sommigen liggen graag de hele dag aan het zwembad, maar ik ga liever wat dingen bezichtigen. Ik heb nu eenmaal geen zittend gat. We gaan ook geregeld naar de lokale marktjes om er wat plaatselijke specialiteiten en kruiden te kopen. Een van de mannen die meegaat, heeft kokschool gedaan en doet niet liever dan voor de hele groep te koken. We gaan dus zeker niks te kort komen.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content