Carles Puyol symboliseert de zegedrang van het new-look Barça.

Na een wat mindere periode, waarin de ploeg pijnlijk onderuit ging tegen Villarreal en slechts moeizaam won van Real Sociedad, knoopte FC Barcelona zaterdag tegen Santander weer aan met het champagnevoetbal van enkele maanden geleden. Het werd in het eigen Camp Nou 3-0 via goals van Samuel Eto’o, Ronaldinho en Deco.

Met zijn ongebreidelde zegedrang en tomeloze inzet geldt de kapitein, Carles Puyol (26), als de leider en symbolische figuur van de Catalaanse club. “Geloof het of niet, maar in mijn dorp Pobla de Segur, in de provincie Lleida, begon ik mijn voetballoopbaan als doelman”, vertelt Puyol. “Na een tijdje kampte ik met een schouderblessure door al dat vallen op de harde grond. Op aanraden van de dokter ging ik in het veld spelen… als aanvaller !”

Tegenwoordig is Carles Puyol de robuuste centrale verdediger van Barça, waar hij al aan zijn zesde seizoen toe is. “De tijd gaat snel. Ik herinner me mijn debuut onder Louis van Gaal nog alsof het gisteren was.” Puyol werd ondertussen door de spelersgroep unaniem verkozen als kapitein. “Ik wilde dat de hele groep over die leidersrol kon beslissen en niet dat het een beslissing van de trainer of voorzitter zou zijn. Het doet wel deugd om die steun van de ploegmaats te voelen.” Altijd voorop gaan in de strijd is een van zijn handelsmerken. “Ik heb al vaker met een masker of een verband moeten spelen, maar wanneer ik pijn voel, bijt ik gewoon even door.” Zijn donkere, wapperende manen drukken dat karakter uit.”

Enige schaduwzijde is dat hij nog geen platte prijs won met Barça. “Ik hoop dat daar dit seizoen verandering in komt. In mijn beginperiode konden we alleen maar dromen van een beker.”

Real Madrid werd in de achtste finales van de Copa del Rey uitschakeld door tweedeklasser Valladollid (0-0 en 1-1). In de kwartfinales vinden we bovendien een ploeg uit de Spaanse derde klasse : het Catalaanse Gramanet wipte Lleida (tweede klasse) en eerder ook Barcelona. De andere gekwalificeerden zijn Atletico Madrid, Betis Sevilla, FC Sevilla, Osasuna, Bilbao en Numancia. Roberto Carlos zou normaal gezien in juni een Spaans paspoort krijgen. Daardoor zou er bij Real plaats vrijkomen voor een bijkomende niet-EU speler. Vermoedelijk wordt dat de spits van FC Santos, Robinho. Momenteel telt de ploeg met Ronaldo en Walter Samuel al twee andere niet-EU’ers. In Spanje zijn er slechts drie per ploeg toegelaten. Raul Valbuena, de doelman van Albacete, is hersteld van zijn vuistblessure die hij in oktober opliep. Ronny Gaspercic krijgt dus opnieuw concurrentie. (DDV)

TOPSCHUTTERS : 1. Eto’o (Barcelona) 15 goals ; 2. Ronaldo (Real Madrid), Forlán (Villarreal), Oliveira (Betis) 11 goals ; 4. Maxi Rodríguez (Espanyol) 9 goals.

(DDV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content