Robert Maaskant duwt RBC naar de subtop.

Een complete metamorfose. Het was dan ook niet niks wat er zich afgelopen zomer op transfergebied afspeelde in Roosendaal. Veel spelers die vertrokken ( Vos, Nascimento, Wooter, Den Ouden, Heije, Keller), minstens evenveel ( Lammens, Hesp, Ikedia, Youssouf, Molenaar, Niño en Thompson) die hun geluk kwamen beproeven bij RBC. Normaal gesproken duurt het boetseren van een nieuwe ploeg altijd maanden. Zo niet in Roosendaal. Volledig de verdienste van Robert Maaskant. “Bondscoach worden”, antwoordde hij ooit op de vraag wat zijn ambitie als trainer was. Het zal hem altijd blijven achtervolgen.

RBC pakte de punten tot op heden vooral buitenshuis. “Ik was ervan overtuigd dat we dit seizoen meer punten zouden scoren in uitwedstrijden”, verklaarde Maaskant onlangs in het Brabants Dagblad. “Door uit te gaan van de eigen kracht. Het is mooi dat je dan ook nog tot in detail van te voren aangeeft wat je gaat doen en dat je dan door exact die details punten verdient.”

De kracht van Robert Maaskant ? “Mentale coaching en motivatie”, zegt hijzelf. “Verder werk ik op basis van wederzijds respect, met de volgorde : club, team, speler. De coaching doe ik vanuit het individu. Dat is de Maaskant-manier. De resultaten staven mijn ideeën.” En zo is het.

Maar is het dan allemaal rozengeur en manenschijn in Roosendaal ? Nee, verre van. RBC heeft dit seizoen een half miljoen euro aan commerciële inkomsten minder, terwijl het er ook aan tv-inkomsten (vijftien procent) op achteruit is gegaan. Eén oorzaak : RBC is de enige club zonder hoofdsponsor. “En dus hebben we het zwaar”, moest algemeen directeur Paul van der Kraan toegeven. “We lopen langs een heel dun randje. Als we het stadion niet kunnen uitbreiden, is het over met betaald voetbal in Roosendaal.” (FV)

FEYENOORD moet het enkele maanden stellen zonder Gérard de Nooijer, die een meniscusoperatie aan de linkerknie onderging. Maar trainer Bert van Marwijk kan na dertien maanden wel weer beschikken over linkerflankspeler Ramon van Haaren. ORANJE zal Albufeira in de Algarve als uitvalsbasis hebben op het EK. RINUS ISRAEL (61) stopte bij ADO Den Haag en ging zijn geluk beproeven bij Al Wahda in de Verenigde Arabische Emiraten. BJÖRN VAN DER DOELEN (27) werd door FC Twente uitgeleend aan NEC. DE NOS verwierf de uitzendrechten voor het WK van 2006 in Duitsland. RAIMOND VAN DER GOUW (40, ex-Manchester United) tekende een contract bij RKC Waalwijk. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Kezman (PSV) 11 goals ; 2. Elkhattabi (AZ), Ibrahimovic (Ajax) 8 goals ; 4. Kuijt (Feyenoord) 7 goals ; 5. Redan (RKC), John (FC Twente), Perez (AZ) 6 goals.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content