AS Roma is de meest vrouwelijke club van het land.

Sinds 26 augustus is er bij al wat reilt en zeilt rond AS Roma veel te doen rond vrouwen. Die avond kondigde trainer Cesare Prandelli immers zijn ontslag aan omdat hij al zijn tijd wilde gebruiken om bij zijn zwaar zieke echtgenote te zijn. Een verrassend bericht, want in het Calcio is er normaal gezien nooit plaats voor sentiment. In een enigszins laconiek perscommuniqué liet de club weten de trainer nog een week bedenktijd te willen gunnen, maar het besluit van Prandelli stond vast. Hij stuurde dan ook meteen een brief naar de clubleiding én naar de spelers en de supporters. Hij zou niet meer op zijn beslissing terugkomen en haalde de volgende mogen zijn spullen op in het trainingscentrum van Trigoria.

Nog dezelfde dag kondigden de galiorossi de komst aan van Rudi Völler, die na Euro 2004 opstapte als Duits bondscoach en zelf van 1987 tot 1992 bij Roma in de spits stond. Hij speelde er 145 wedstrijden, waarin hij 45 keer scoorde. Völler tekende een contract van één jaar. Naar verluidt strijkt hij een salaris van 2,78 miljoen euro op en daarbij kunnen nog premies komen hij welbepaalde doelstellingen haalt. Als adjunct krijgt Völler de Duitser Ezio Sella naast zich.

Ondertussen maakte Roma ook de resultaten bekend van een een enquête die werd georganiseerd door het bedrijf dat al twee jaar de marketing van de beursgenoteerde club beheert. Daaruit blijkt dat de typesupporter van Rome 25 à 34 jaar is (24 procent van de respondenten zit in die leeftijdscategorie) en dat 42 procent van de fans minder dan 34 jaar is. De meeste supporters deden hogere middelbare studies, ze verdienen iets minder dan het Italiaanse gemiddelde en er zitten bij de fans heel wat leerkrachten en bedienden. Voorts maakte het onderzoek duidelijk dat 60,4 % van de supporters in de regio Latium wonen.

Geen van deze cijfers verbaasden de sponsors, maar het volgende sprong er wél uit : bijna de helft van de Roma-fans – 48 procent om precies te zijn – bestaat uit vrouwen. En dat terwijl voor heel Italië minstens 65 procent van de calcioliefhebbers van het mannelijke geslacht is. Lazio heeft 54 procent mannelijke supporters, Milan en Juventus meer dan zestig en Inter meer dan 69 procent. Nu nog afwachten of deze cijfers ook weer meer mannelijke fans naar het stadion zullen lokken…

(FV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content