Tom Boonen op recordjacht in de Ronde van Vlaanderen.

Tijdens het Vlaamse voorjaar piekert het peloton zich nu al enkele jaren suf op een en hetzelfde vraagstuk : hoe geraak je in hemelsnaam af van die verduivelde Tom Boonen ? Ook dit seizoen lijkt de Balense ex-wereldkampioen in zijn koersen gewoon weer te doen wat hij wil. Winst in Kuurne-Brussel-Kuurne, winst in Dwars door Vlaanderen, winst in de E3-prijs Vlaanderen. En telkens op een manier waarbij de concurrentie moet besluiten : er was niets aan te doen. Dat belooft voor de Ronde van Vlaanderen, waar Boonen alweer op recordjacht kan. Wint hij een derde keer Vlaanderens mooiste, dan evenaart hij het zegerecord van onder meer Johan Museeuw en Eric Leman. Het zou ook betekenen dat hij drie keer op rij wint, een stunt die sinds Fiorenzo Magni (’49, ’50, ’51) niet meer werd vertoond. Terloops, grootheden als Rik Van Looy en Eddy Merckx wonnen de Ronde “maar” twee keer.

Kan Boonen volgende zondag eigenlijk wel geklopt worden ? Want vergeet ook niet dat hij kan steunen op wat in principe de sterkste ploeg voor de kasseiklassiekers moet zijn. “Natuurlijk is Tom Boonen topfavoriet. Maar de Ronde van Vlaanderen is een erg grillige koers en bijzonder lastig om te winnen, zelfs als je de sterkste bent,” vertelt ervaringsdeskundige Johan Museeuw, die tegelijk argumenten aanhaalt die de tegenstand niet vrolijker zullen stemmen. “Boonen heeft zich beter voorbereid dan de vorige seizoenen. In Parijs-Nice zag ik hem niet nodeloos met krachten woekeren. Hij heeft er minder op zijn sprint gefocust dan in voorgaande jaren. Dat doet mij vermoeden dat Boonen nu sterker en frisser voor de dag zal komen.” De voornaamste tegenstand zal volgens Museeuw wellicht van Fabian Cancellara, Filippo Pozzato en mogelijk ook Nick Nuyens komen. Boonen vulde dat lijstje verder aan met zijn twee medevluchters van vorig weekend : Manuel Quinziato en de jonge, imponerende Duitser Marcus Burghardt.

Misschien kunnen de concurrenten van Boonen zich optrekken aan de kleine medische ongemakken waar Tornado Tom nu al enkele weken over klaagt. De aanpassingsproblemen aan zijn nieuwe Specialized-fiets zouden ondertussen opgelost zijn door een nieuw, op maat gemaakt exemplaar. Maar dat hij daarvoor maanden in een allesbehalve ideale rijhouding heeft gekoerst, wis je niet zomaar weg. Wegens tijdsdruk is de nieuwe fiets overigens in aluminium en niet in carbon, het materiaal waarmee de rest van het peloton rijdt. Het zou een verschil van 400 gram maken. Dat lijkt misschien een detail, maar in een slopende koers als de Ronde van Vlaanderen – 259 kilometer, waarvan 22 op kasseien, en 18 hellingen – kunnen 400 gram aan het eind van de rit wel eens zwaar wegen.

Ondertussen zit Predictor-Lotto, die andere grote Belgische ploeg, in zak en as. Kopman Leif Hoste ontgoochelde in de E3-Prijs ; een wielerwijsheid wil dat je dan in de Ronde van Vlaanderen ook achter de feiten aanloopt. De rest van het team is nog erg jong ; het zou een huzarenstukje zijn als een van die kerels de finale weet te rijden. Al blijkt schaduwkopman Roy Sentjens wel behoorlijk op dreef, getuige zijn zesde plaats in de E3-prijs.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content