De Slovaak Marek Mintal scoort dit seizoen vaker dan Roy Makaay en Ailton.

Onlangs werd hem in Kicker gevraagd naar zijn grootste bedreiging. De Slovaakse spits Marek Mintal (27) van FC Nürnberg gaf een vrij verrassend antwoord. Nee, niet de beenharde verdedigers uit de Bundesliga, het waren vooral de tv-journalisten met die ambetante microfoon die hem angst inboezemden. Want vragen beantwoorden, de schuchtere Slovaak doet het liever niet.

In de Duitse pers wordt de aanvaller, die in 27 competitieduels al 21 keer scoorde, afgeschilderd als de man met het masker. Iemand die de media-aandacht verafschuwt. Samen met zijn vrouw en kind woont hij op het platteland in een huurwoning voor zeshonderd euro per maand, hij gaat winkelen in de plaatselijke Aldi en leidt een bijzonder sober leven. Mintal mijdt publieke optredens.

Ook op het veld overheerst soberheid bij Mintal, die voor de Duitse club werd ontdekt door een plaatselijke autohandelaar. Peter Hammer haalde de tweevoudige topschutter voor 500.000 euro weg bij de Slovaakse provincieclub MSK Zilina en prees hem aan bij Nürnbergtrainer Wolfgang Wolf, die een van zijn huurhuizen betrekt. Het basisloon van Mintal toen, maandelijks tachtigduizend euro, was bijzonder bescheiden naar Bundesliganormen. Vorige zomer kreeg hij dan ook een contractaanpassing tot 2006, want hij streefde naar zekerheid. De verbintenis werd omgezet naar een jaarloon van 400.000 euro, met premies van tienduizend euro bij een gelijkspel en veertienduizend euro bij winst. Mintal oogt op het veld helemaal niet spectaculair. Mintal vermijdt immers dribbelnummers en de harde duels, maar toont zich voor doel wel altijd bijzonder efficiënt. Hij kan daarbij terugvallen op een excellente traptechniek. Zowel met rechts als links geeft hij maar weinig ruimte nodig om te scoren. Liverpool meldde zich al voor een mogelijke overgang. Bij FC Nürnberg wrijven ze zich al tevreden in de handen. (FV)

Schalke 04 kan zowat zes maanden geen beroep doen op Gustavo Varela (26). De Uruguayaanse middenvelder scheurde de binnenste gewrichtsband van de rechterknie. Tomasz Hajto (32) van FC Nürnberg werd door trainer Wolfgang Wolf tijdelijk uit de kern gezet, na openlijke kritiek op zijn selectiepolitiek. De Amerikaanse international Landon Donovan, die tijdens de winterstop voor de tweede keer overstapte van Los Angeles Galaxy naar Leverkusen, keerde door een gebrek aan speeltijd terug naar de VS. VfL Bochum ontbond na amper drie maanden de overeenkomst tot 2007 van de Turkse international Fatih Akyel. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Mintal (Nürnberg) 21 goals ; 2. Buckley (Bielefeld) 15 goals ; 3. Ailton (Schalke) 13 goals ; 4. Klose (Bremen), Makaay (Bayern München) 12 goals.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content