Van 15 februari 2004 is het geleden dat AA Gent nog eens een wedstrijd speelde zonder doelman Frédéric Herpoel. Toen verdedigde Olivier Van Impe het doel tegen Club Brugge. Vorige week trok Georges Leekens een bedenkelijk gezicht toen Herpoel zich met een spierscheur meldde na een kort verblijf met de nationale ploeg. Bij zijn vertrek uit Gent was Herpoel fit. Al tijdens de opwarming liep hij de blessure op die hem minstens twee, drie weken uit doel houdt. Een streep door de rekening voor Gent, waar men uitrekende dat Herpoel jaarlijks zeven tot acht punten pakt.

Tegen Charleroi is Herpoels vervanger niet Olivier Van Impe. Die ligt nog altijd in de ziekenboeg en liet zich enkel op de eerste training van het seizoen zien voor de ploegfoto. Nog niet één dag trainde hij met Leekens of keeperstrainer Danny Van de Velde. Derde doelman Tim Haelin (18) “is nog niet klaar voor eerste klasse”, zegt Van de Velde. Haelin zit de komende weken wél op de bank.

Het doel verdedigt de 25-jarige Zlatko Runje. De broer van Standardgoalie Vedran arriveerde tijdens de winterstop als tweede doelman. Op dat moment liep het zes maanden durende contract van Sven Van der Jeugt, vorige zomer overgekomen van Lokeren, af. Van der Jeugt verhuisde daarop naar Zulte-Waregem. Zijn contract bij Gent werd niet verlengd. Het is niet zo dat hij plaats moest maken voor Runje. Die kwam testen op voorspraak van manager Milan Brochetta. Van de Velde : “Moeilijk om iemand die uit het buitenland komt na een week te beoordelen. Hij kan keepen, maar is hij goed voor ons ? Pas komende week zullen we het weten. Leekens was niet negatief, ik evenmin. Met de reserven keept Runje goed, zijn kennis van het Engels is ruim voldoende, maar dat garandeert allemaal niets.”

Bang dat de keeper helemaal door de mand valt, is Gent niet. In Kroatië keepte Runje al in de eerste klasse én Europees. Dat gebeurde met Hajduk Split waar hij ook zijn opleiding kreeg. Een heel ander type dan Herpoel vindt Van de Velde hem : “Opgeleid volgens de Kroatische school waar hij erg aan vasthoudt. Dan moet je zo’n speler niet proberen om te vormen. Terwijl Fred op techniek keept, is Zlatko door zijn gestalte en zijn manier van keepen meer een krachtkeeper.” Of Runjes verblijf op Gent verlengd wordt, hangt mee af van de keuze die Herpoel straks maakt. Achter Haelin komt niet meteen eigen jeugd aanzetten. Danny Van de Velde : “Qua keeperstalent gaapt er bij Gent een kloofje tussen het eerste elftal en de betere jeugd.” (GF)

GF

‘Zlatko Runje kan keepen, maar de vraag is of hij goed genoeg is voor ons.’ (keeperstrainer Danny Van de Velde)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content