Met een uitoverwinning en twee draws in eigen huis begon KV Mechelen matig aan play-off 2. Toch staat het team van trainer Marc Brys nog altijd eerste in groep A.

Vier punten morsen in thuismatchen tegen STVV en Cercle Brugge, dat is veel.

Marc Brys: “De tegenstanders komen hier nu heel defensief spelen. Daar hinken wij wat tegenaan. Wij hebben nood aan ruimte.”

KV Mechelen is, zo wordt weleens gezegd, de enige club met ambitie in play-off 2.

“Alle clubs willen hun kansen grijpen, veel meer dan vorig jaar. Er wordt minder geëxperimenteerd en de mentaliteit en conditionele paraatheid is bij veel teams nog altijd goed.”

Play-off 2 wordt serieuzer genomen?

“Dat vind ik wel. Dat we niet de meest spectaculaire matchen zien, ligt net aan die gebetenheid.”

Intussen is play-off 1 razend spannend. Wordt deze competitieformule leuk?

( lacht) “Nee. ( lacht) Goed geprobeerd. ( moet even bijkomen van het lachen) Er zijn nogal wat abnormaliteiten. Mechelen haalde in de reguliere competitie dubbel zoveel punten als Lierse, toch herbegonnen we allebei vanaf nul.”

Hoe pepte jij je jongens op nadat ze play-off 1 nipt misten?

“We brachten een aantal zaken weer in beeld. Iedereen focuste op het tegendoelpunt dat Germinal Beerschot tegen ons maakte ( op speeldag 29 van de reguliere competitie, nvdr). Dat kostte ons twee punten, het verschil tussen plaats vijf en plaats zeven. Maar we speelden 30 matchen en haalden daarin 48 punten. In zo’n parcours heb je lucky shots en ontgoochelingen. Je mag dat niet verengen tot één situatie. Door dat weer wat open te trekken, relativeer je. De spelers zagen dat ze kunnen terugblikken op het beste seizoen sinds de vereffening. Uit dat gegeven putten ze moed.”

Jullie haalden begin dit jaar drie spitsen, maar die krikten het scorend vermogen niet op.

“Daar ligt de uitdaging voor volgend seizoen. We moeten matchen waarin de tegenstander komt kamperen, kunnen openbreken. Daarvoor moet je een aantal talenten hebben.”

Christian Kabasele, Ebrahima ‘Ibou’ Sawaneh en Pan Pierre Koulibaly waren halfslachtige noodoplossingen?

“Die jongens verdienen krediet. Kabasele is een jonge kerel die vooral de progressie in zichzelf nog moet zien. Ibou was eerst enorm spilzuchtig met zijn energie en kreeg dan terugvallen, omdat zijn basis te mager was. Pierre komt uit een competitie waarin het trager gaat. Ik ben niet ontgoocheld in een van hen.”

KV Mechelen huurt Kabasele en Ibou. Is er voor hen een toekomst bij de club?

“Het is niet zo dat we per definitie niet met hen voort willen, maar de markt ligt open. Duidelijk is dat we ons moeten versterken om hetzelfde te behalen als dit seizoen.”

Anthony Van Loo verdringt intussen Antonio Ghomsi, een van de weinigen voor wie de club geld op tafel legde en een jongen wiens contract nog loopt tot 2013.

“Met Anthony Van Loo en Xavier Chen hebben wij de beste backs van België. Anthony is zo’n groot talent, misschien een van de grootste van de club, dat hij alleszins moet spelen. Het is niet zo dat we niet tevreden zijn over Ghomsi, maar Anthony brengt nu meer en heeft ook meer toekomst, daar moeten we ook oog voor hebben.”

DOOR KRISTOF DE RYCK

“Met Anthony Van Loo en Xavier Chen hebben wij de beste backs van België.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content