De Roemeense landstitel gaat naar Rapid Boekarest. Behalve trainer Mircea Rednic, die in België bij Standard en Sint-Truiden speelde, zorgden ook Manu Godfroid (ex-Antwerp en Standard) en Roberto Bisconti (ex-Standard en Charleroi) voor een Belgisch randje aan het succes. Bisconti verzeilde al snel na zijn tussentijdse transfer van het Schotse Aberdeen op de invallersbank, maar Godfroid deed het prima.

Eindelijk een gloriemoment na jaren van blessureleed. Opgelucht ?

Manu Godfroid : Absoluut. Onze terugronde was dan wel minder spectaculair, deels door de sterke remonte van Steaua Boekarest, maar uiteindelijk hebben we het toch gehaald. De titel is verdiend, zeker als we het hele seizoen bekijken. Alleen sleepten we ons wat naar het einde, omdat we minder efficiënt speelden en onze spitsen maar moeizaam scoorden. Een wereld van verschil met de eerste maanden. Toen hadden we vaak aan twee kansen voldoende om een wedstrijd te beslissen. Sinds januari slabakte ons spel wat.

Waardoor jij in de rol van topscorer kroop.

Ik heb als routinier mijn verantwoordelijkheid opgenomen (lacht). In totaal maakte ik zes doelpunten. Niet slecht voor een middenvelder, hé.

En dat allemaal zonder lichamelijk leed.

Net daarom geniet ik zo intens van die titel. Ik miste slechts vier wedstrijden dit seizoen, waarvan één na drie gele kaarten. Eindelijk mag ik eens van wat geluk proeven. Ik heb mijn oude niveau teruggevonden. Ik leef hier weer helemaal op. Slechts twee verrekkingen liep ik op dit seizoen. En dat voor iemand die het gewoon was om elke dag een ziekenhuis of een apotheker te bezoeken.

Een langer verblijf is niet uitgesloten ?

Het liefst van al blijf ik nog twee jaar. Ik ben helemaal aanvaard en voel me hier thuis. De coach van Dinamo Boekarest noemde mij in een tv-uitzending zelfs een gedroomde versterking, omdat ik een voorbeeld ben voor de jeugd. Dat zijn complimenten die recht naar het hart gaan. Ik sprak al met de trainer over een contractverlenging, maar het bestuur liet nog niets weten. Dat verbaast me.

Ben je erop gebrand van de Champions League te proeven ?

Natuurlijk. Welke voetballer droomt daar niet van ? We komen dan wel eerst in de voorronde terecht, maar ik zou graag van dat avontuur genieten. Stel je voor dat we naar de eerste ronde kunnen ! Dat kan het hoogtepunt van mijn loopbaan worden. Maar als er een interessante Belgische aanbieding komt, zal ik daar toch grondig over moeten nadenken.

Roberto Bisconti ondervond blijkbaar meer problemen om zich aan te passen aan het Roemeense voetbal.

Hij is hier niet gelukkig, dat is de laatste tijd overduidelijk geworden. Vooral privé vond hij niet echt zijn draai. Misschien heeft het wel te maken met het feit dat hij hier alleen kwam wonen, terwijl ik nog het gezelschap heb van mijn familie. Dat maakt een groot verschil.

door Pierre Danvoye

‘Stel dat we naar de Champions League kunnen, dat wordt een hoogtepunt voor mij !’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content