Bayer Leverkusen verkeert in grote problemen nu het Openbaar Ministerie een onderzoek instelde naar drie verdachte competitiewedstrijden uit het seizoen 2002/2003. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie verklaarde dat er duidelijke aanwijzingen zijn dat de uitslagen werden beïnvloed. Als spilfiguur in de hele affaire wordt voormalig manager Reiner Calmund (57) gezien.

Volgens een verklaring van Leverkusen-advocaat Walther Graf zou Calli drie wedstrijden voor 580.000 euro hebben gekocht. Het zou gaan om de competitiewedstrijden tegen Arminia Bielefeld (3-1), 1860 München (3-0) en FC Nürnberg (1-0). Het betreft matchen van de 31e, 33e en 34e speeldag. Voor die Werkself was 2002/03 een dramatisch seizoen. Als verliezend finalist van de Champions League in 2002 bivakkeerde de club doorlopend onderaan in de Bundesliga. Leverkusen moest toen zelfs de laatste wedstrijd tegen FC Nürnberg winnen om zich te handhaven.

In eerste instantie ontkende Calmund alle aantijgingen. Ook blijkt dat het bestuur al lange tijd wist dat er iets aan de hand was, al waren er geen echte bewijzen. In 2004 hield de club al rekening met eventuele consequenties als Leverkusen schuldig zou worden bevonden. Sponsors die zich verbonden, kregen een eenzijdige optie om de samenwerking te beëindigen zodra de manipulatieperikelen aan het licht zouden komen.

Graf zou aan het Openbaar Ministerie hebben verklaard dat Calmund 580.000 euro betaalde aan makelaar Volker Graul voor diens hulp bij de operatie. Hiervan zou 500.000 euro zijn uitgekeerd aan drie spelers van 1860 München. Destijds zei Calmund het geld aan te wenden voor opties op spelers. Bewijzen voor de overdracht aan deze opties in de vorm van verklaringen zijn nooit gevonden.

Ook FC Nürnberg staat onder verdenking van het beïnvloeden van wedstrijden. Dit seizoen zouden de competitieduels tegen Arminia Bielefeld (2-3), Werder Bremen (2-6) en VfL Wolfsburg (1-1) zijn gemanipuleerd.

Kevin Hofland (VfL Wolfsburg) komt dit seizoen niet meer in actie. De Nederlandse centrale verdediger had last van een dubbele liesbreuk en liet zich opereren. Verdediger Christopher Lamprecht (20) kreeg een nieuw contract tot 2009.

Felix Magath (Bayern München) is vol lof over Roy Makaay (31), die na een flitsende competitiestart nog maar sporadisch het net vond, maar tegen MSV Duisburg met een doelpunt en een assist aan de basis lag van de 3-1-zege. “Hij is weer de oude”, verklaarde hij in Kicker. “Hij toont opnieuw zijn oude effectiviteit, die hem zo typeerde.” Roque Santa Cruz, die in oktober de ligamenten van zijn knie scheurde, speelde mee in een oefenwedstrijd. De Paraguyaanse spits lijkt fit te geraken voor het WK.

Daniel Van Buyten (Hamburg) is zeker een maand niet inzetbaar. De Rode Duivel liep een enkelblessure op tijdens de training. Middenvelder Stefan Beinlich (34) moet een heupoperatie ondergaan.

Bayer Leverkusen en doelman Hans-Jörg Butt (31) vonden elkaar in een nieuw (verlaagd) contract. De prestatiegerichte overeenkomst geldt voor drie jaar.

Christian Wörns (B. Dortmund) werd door Kicker, voetbalorganisatie DFLen sportzender DSF gekozen tot speler van de maand maart. De verdediger versloeg Robert Vittek (FC Nürnberg) en Miroslav Klose (Werder Bremen).

Het parket van München stopt het onderzoek naar drie spelers, waaronder Bastian Schweinsteiger (Bayern München). Derdeklasser TSG Hoffenheim, mogelijk wel betrokken in een netwerk dat duels in lagere divisies vervalste, wordt wel verdacht.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content