FC Twente draagt Ismail Aissati op handen.

Hij is dan wel een huurling van PSV, maar de amper achttienjarige kleine Marokkaan Ismail Aissati is de status van leerling al lang ontgroeid. De middenvelder reikt misschien nauwelijks tot de taille van zijn teamgenoot Orlando Engelaar (ex-RC Genk), zijn kwikzilveren spel is een lust voor het oog. Op vrij korte termijn veroverde de in Utrecht opgegroeide straatvoetballer, die kortweg Issy wordt genoemd, de harten van de fans. Aissati is een snelle denker, een intelligente passer met een goed gevoel voor ruimte. Die kwaliteiten moet hij noodgedwongen etaleren bij het team van Fred Rutten en René Eijkelkamp, aangezien Ronald Koeman in zijn basiself bij PSV geen basisplaats had voor de balkunstenaar. Joop Brand, die Assaiti vijf jaar geleden voor het eerst onder zijn hoede kreeg in de jeugdopleiding in Eindhoven, ziet alleen maar positieve punten. “Fred en René kennen Ismail van haver tot gort”, vertelde hij in de Volkskrant. “Hij is ook geen jongen die geprikkeld moet worden om het beste uit zichzelf te halen. In het westen worden spelers van zijn leeftijd gelijk godenzonen genoemd na een goede wedstrijd en snel arrogant. Maar Ismail heeft geen last van kapsones, werd geen kwalletje. Bij FC Twente krijgt hij de kans wat meer man te worden.”

De vraag is of de club van Timmy Simons er wel zo verstandig aan deed om de frêle technicus voor een half jaartje in Enschede te stallen. FC Twente kon echter geen koopoptie afdwingen. “Maar wie weet”, vertelde commercieel manager Jan van Halst al op tv. “Misschien kunnen we Aissati behouden voor een mooi appartement, goed voetbal, dinerbonnen enzovoort.”

Maar de speler zelf laat zich niet gek maken. Bij hem draait voorlopig alles om het voetballen, want dat kan hij als de beste. Op het veld kan Aissati het goed vinden met Karim El Ahmadi, ook een speler die de bal aan een touwtje lijkt vast te houden en het spel goed ziet. Rutten en Eijkelkamp waken erover dat de pingelaar niet naast zijn schoenen gaat lopen. Van iets dat op voortrekken lijkt, moet Rutten sowieso niet hebben. Hij behandelt Aissati, met zijn 17 jaar en 64 dagen de jongste Nederlandse debutant in de Champions League, gelijk als één van de dertig contractspelers. S

Tristan Peersman (27) maakt sinds begin februari bij Willem II geen deel meer uit van de A-kern. De doelman kreeg van trainer Dennis van Wijk te horen dat zijn hart niet bij de club uit Tilburg ligt. Björn Sengier (27), die werd gehuurd van Zulte Waregem, kreeg een contract voor nog een jaar, met optie op een extra seizoen.

Onze landgenoot Toby Alderweireld (17), een verdediger, kreeg van Ajax een profcontract tot 2010. Verder liet middenvelder Hedwiges Maduro (22) weten dat hij zich erover verbaast dat de clubleiding nog niet met hem sprak over een contractverlenging.

De Duitser Markus Merk werd aangesteld als scheidsrechter voor het belangrijke EK-kwalificatieduel tussen Nederland en Roemenië, op 24 maart.

Theo Janssen (25, ex-RC Genk) onderging vorige week donderdag een operatie aan zijn linkerknie. Een scan had aangetoond dat de aanvoerder van Vitesse zijn buitenmeniscus scheurde. Aad de Mos moet de aanvallende middenvelder minstens vijf weken missen.

Feyenoord krijgt 1,6 miljoen euro van Cruzeiro voor de transfer van de Braziliaanse spits Fred naar Lyon. De club haalde daarmee zijn gram bij het TAS.

AZ brak het contract van Moussa Dembele (19) open tot 2011.

ADO Den Haag moet het thuisduel tegen Sparta op 17 maart zonder supporters spelen. De commissie van beroep van de KNVB bevestigde daarmee een eerdere uitspraak van de tuchtcommissie.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content