HSV ontdoet zich van td Beiersdorfer.

Een interne machtsstrijd binnen het woelige Hamburger SV leidde midden vorige week tot het vertrek van technisch directeur Dietmar Beiersdorfer (45). Hij lag al een tijd overhoop met voorzitter Bernd Hoffmann (46) over het te volgen transferbeleid bij de ambitieuze Noord-Duitse club. De onrust woekerde hevig, zeker op het einde van vorig seizoen. Tot enkele speeldagen voor het einde lag HSV immers nog op CL-koers, maar uiteindelijk eindigde het team onder de Nederlander Martin Jol vijfde en moest men zich tevredenstellen met slechts een ticket voor de Europa League.

Die ontwikkelingen deden de onderlinge verstandhouding tot het nulpunt dalen. Beide kopstukken werkten al sinds februari 2003 samen. Maar hun zwaar uiteenlopende visies vormden een almaar groter struikelblok. Beiersdorfer had de problemen in een twee uur durend gesprek aangekaart bij Horst Becker, de voorzitter van de raad van toezicht bij HSV. Hoffmann bevestigde achteraf dat hun meningen diametraal tegenover mekaar stonden. De voorzitter baalde nog altijd over het in een kort tijdsbestek mislopen van drie hoofdprijzen en het kampioenenbal. Ook haalde hij vernietigend uit naar het falende aankoopbeleid van Beiersdorfer, die op zijn beurt klaagde over een inperking van zijn bevoegdheden.

Voor komend seizoen is er, ondanks een beschikbaar gesteld budget van zestien miljoen euro, nog geen enkele nieuwkomer voorgesteld. Tenzij je hoofdcoach Bruno Labbadia daarbij rekent. Ivica Olic vertrok ondertussen transfervrij naar Bayern München, terwijl ook zijn collega-spitsen Paolo Guerrero en Mladen Petric weg willen. Beiersdorfer, een oud-speler, was zeven jaar lang technisch directeur van HSV. Onder zijn leiding slaagde de club er weer in aan te haken bij de top van de Bundesliga, wat echter niet werd bekroond met een prijs. Een derde plaats na het seizoen 2005/06 was het beste resultaat onder zijn bewind.

De eerste scheuren in het verstandshuwelijk tussen beide kemphanen ontstond eind 2006, toen de technisch directeur als enige binnen de club vasthield aan de falende trainer Thomas Doll, een icoon. Ook bij de opvolging van Huub Stevens een goed jaar geleden was Beiersdorfer niet echt daadkrachtig, aangezien het 177 dagen duurde voordat Jol als opvolger werd binnengehaald. De opeenstapeling van die feiten leidde tot een onvermijdelijke breuk. Goed een maand voor de competitiestart heeft HSV dus nog veel werk voor de boeg, want het positieve imago kreeg een ferme deuk.

Werder Bremen zocht een opvolger voor de Braziliaanse draaischijf Diego. De bekerwinnaar haalde voor 8,2 miljoen euro jeugdinternational Marko Marin (20) weg bij Borussia Mönchengladbach, waar hij meestal als invaller fungeerde. De middenvelder tekende voor vier jaar.

Grafite (30), afgelopen seizoen met 28 treffers topschutter bij kampioen VfL Wolfsburg, verlengde tot 2012. De Braziliaanse aanvaller kreeg een loonsverhoging tot 3 miljoen euro.

Een bittere pil voor de Bundesliga en het Duitse voetbal. Oud-international Bernd Schneider (35) vroeg de clubleiding om zijn bestaande overeenkomst te ontbinden. Zijn (aanhoudend) rugletsel, waaraan de middenvelder in april 2008 werd geopereerd, maakt profvoetbal onmogelijk.

Logan Bailly werd door de fans van Gladbach verkozen tot beste speler van het vorige seizoen.

De nationale ploeg onder 21 van bondscoach Horst Hrubesch speelde maandagavond in Malmö de finale van het EK in Zweden tegen Engeland.

Het eerste opstootje met Louis van Gaal (47) bij Bayern München dreigt eraan te komen. De Nederlandse coach wil afscheid nemen van de Braziliaanse centrale verdediger Lucio (31), die niet in zijn plannen past maar nog onder contract ligt tot 2010. Hij wil centraal uitpakken met het duo Martin DemichelisEdson Braafheid.

Schalke 04 ontbond de contracten van Youri Mulder, Mike Büskens en Oliver Reck. Felix Magath, de nieuwe trainer, verkoos om Seppo Eichkorn en Bernd Hollerbach mee te brengen uit Wolfsburg. Ondertussen ervaart Magath dat hij niet zoals bij de kampioen (60 miljoen euro op twee seizoenen) evenveel kan spenderen aan nieuwkomers. De coach mag slechts vijf miljoen euro uitgeven.

VfL Bochum contracteerde met de Zweedse international Andreas Johansson (27) een middenvelder van Halmstads. Hij tekende tot 2012.

De supercup tussen kampioen VfL Wolfsburg en bekerwinnaar Werder Bremen wordt op 20 juli gespeeld in Wolfsburg. De ZDF zendt uit vanaf 20.20 uur.

VfB Stuttgart legde met Stefano Celozzi (20, 1,5 miljoen euro, 2012), een Duitse verdediger met Italiaanse roots van Karlsruhe, en Matthias Schwarz (20, transfervrij, 2011), een middenvelder van FC Ingolstadt, twee jonge spelers vast.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content