Opgericht: 1913

Voorzitter: Yaakov Shachar

Stadion: Ramat-Gan (41.583 plaatsen)

Website: http://maccabi-haifafc.walla.co.il

Duurste transfer ooit: Haim Revivo (750.000 euro, Hapoel Tel Aviv, 1994)

Palmares: 11 titels, 5 bekers

Vorig seizoen in de CL: niet deelgenomen

Hoe gekwalificeerd? Glentoran FC 6-0, 4-0/ FK Aktobe 4-3, 0-0/ Red Bull Salzburg 3-0, 2-1

Vedette: Yaniv Katan

Slechts eenmaal, in januari 2006, verliet international Yaniv Katan (28) zijn geboortestad Haifa. De aanvallend ingestelde middenvelder ging in op de lokroep van het Engelse West Ham, maar kwam in Londen amper aan de bak. Hij keerde na zes maanden terug naar de club waar hij al sinds zijn tiende aangesloten is. De atletische aanvoerder is intussen een voorbeeld voor de jonge Israëlische talenten. Katan is vertrouwd met de CL, want exact zeven jaar geleden maakte hij op Old Trafford het openingsdoelpunt tegen Man. United, dat uiteindelijk won met 5-2.

tactiek

Er wordt qua tactisch systeem verder geborduurd op de erfenis van de toptrainers Shlomo Sharf (in de jaren tachtig) en opvolger Itzhak Shum. Dat betekent in de praktijk voluit voor het offensief gaan en zelf het spel in handen nemen. De meeste voetballers zijn balvast en technisch sterk, maar dat betekent helemaal niet dat er altijd wordt gestreefd naar combinatievoetbal over de grond. Maccabi Haifa varieert graag in zijn speelstijl, zodat ook de lange bal naar de beide spitsen wordt gehanteerd.

In de meeste gevallen wordt er teruggegrepen naar een 4-4-2-veldbezetting, die echter flexibel is en even gemakkelijk een 4-3-3 of 3-5-2 kan worden. De grote kracht van het team schuilt in het offensieve compartiment, waarbij vooral aanvoerder Yaniv Katan en toptalent Eyal Golasa (nog net geen achttien!) de spitsen moeten steunen en aanvullen met hun bevliegingen. De verdediging is het zwakke punt. Vooral centraal kunnen er problemen optreden, want zowel Jorge Teixeira als Dekel Keinan zijn een hoge snelheid van uitvoering niet echt gewoon. Vooral op hoge ballen, positiespel en onderlinge dekking zullen ze geconfronteerd worden met hun beperkingen.

trainer

Elisha Levy (Isr, 18/11/1957)

De weg naar de voetbaltop in Israël was voor de in Jeruzalem geboren Elisha Levy lang. De voormalige middenvelder was zelf nooit een topper, want hij kwam voornamelijk uit voor ploegen in tweede en derde klasse. Op basis van inzet en werkkracht haalde hij uiteindelijk toch nog de eerste klasse, met passages bij Maccabi Haifa en Maccabi Petah-Tikva.

Levy begon zijn trainersloopbaan bij Hapoel Beit She’an, dat hij in 1995 naar eerste klasse leidde. Hij wordt omschreven als een zeer consequente coach die snel respect afdwingt bij zijn spelers. Zijn grootste specialiteit is om jonge talenten succesvol te laten integreren in de kern. Discipline, orde en altijd tweemaal trainen per dag blijven zijn stokpaardjes.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content